НОВИНИ

Случаи от миналото, които напомнят на този с "Вера Су"

bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 09.10.2021
9913
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Инцидентът с товарния кораб край Камен бряг припомни на морската общност у нас и за други случаи, в които плавателни съдове и екипажите им попадат в трудни ситуации. Моряците знаят, че малка грешка в морето може да има фатални последици.

Свилен Крайчев е дългогодишен морски капитан. Казва, че причините за инцидентите на море може да са следствие на човешка небрежност, но и поради временна техническа неизправност.

"Аз лично съм имал такъв случай с жирокомпаса, който се следи от автопилота и когато изтърве, корабът тръгва в друга посока. Излязохме също на едни скали, но бързо го видях, това е моят личен опит", разказа к.д.п. Свилен Крайчев от Българската морска камара.

Според Крайчев, ако на мостика на "Вера Су" е имало дежурни, те със сигурност са щели да чуят повикванията на операторите от Службата за контрол на морския трафик.

"Доколко пък този, който е там, е говорил английски, понеже комуникацията е на английски език в морските среди. Доколко е разбирал какво му се говори, това също е под въпрос", коментира още Крайчев.

Звучи невероятно, но все още има кораби с команден състав, който не говори добре английски език. Това понякога също може да причини авария.

"Аз имах случай с известния "Мехмед Аслан", който потъна на кея. Но си спомням, че капитанът на кораба много трудно говореше английски, английският му беше почти нулев. Така че и това може да го има", допълни капитан Крайчев.

И докато днес мнозина се питат чия собственост е "Вера Су", то случай отпреди десетилетия може да бъде от помощ. Тогава български моряци намират бедстващия кораб "Памела" край Италия, който става българска собственост под името "Бреза" .

"Един кораб при лошо време и силен крен, екипажът напуска кораба. Той превозва дървен материал, доколкото си спомням. БМФ го намира и спасява. И по морските конвенции, този който спаси кораба остава негов. И така той влезе в състава на БМФ", разказа капитанът.

Ако лошото време и силните вълни разбият "Вера Су", той ще последва съдбата на "Муун Лейк", който заседна преди близо 20 години в акваторията на Паша дере край Варна. След като стана ясно, че не може да бъде изтеглен, плавателният съд стана собственост на община Варна. По-късно беше продаден на търг за старо желязо. Камбаната на кораба "Муун лейк" сега е във фоайето пред кабинета на кмета в сградата на община Варна.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бордът на МВФ без решение за Кристалина Георгиева
Бордът на МВФ без решение за Кристалина Георгиева
Биляна Дудова: На всяка тренировка тренирах като за световно
Биляна Дудова: На всяка тренировка тренирах като за световно