НОВИНИ

Смъртта на Навални няма да остане без мъст, категоричен е руски опозиционер

bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 16.02.2024
Чете се за: 05:20 мин.
По света
Слушай новината

Смъртта на Алексей Навални няма да остане без мъст, няма да бъде простено подлото и изключително цинично убийство, чиято лична отговорност носи Путин. Това заяви Генадий Гудков, руски дисидент и бивш депутат в Държавната Дума, бивш полковник ог КГБ и ФСБ. Гудков доскоро живееше в България и сега е координатор на връзките на руската опозиция с европейските институции, намира се във Франция.

БНТ, Бойко Василев: Добър вечер, г-н Генадий Владимирович! Имате ли съмнения за това как е починал Навални?

Генадий Гудков: Не е много добра вечер. Нямам никакви съмнения как е починал Алексей Навални. Той беше изтезаван цяла година, убиха го в затвора. Това е убийство, за което лична отговорност носи Путин. С негово съгласие и по негово разпореждане Навални е бил подложен на най-жестоките условия, които могат да съществуват в руските затвори. Той се е намирал в карцера, това е специален тип наказание, почти една година. Забранено е това да се прави с хората, там може да се остане само 15 дни. В резултат на такива мъчения държаните се разстройват психически. Навални е държан в условия на ужасни изпитания, на ужасни изтезания повече от година. Няма значение дали е починал от някаква болест, или са му дали следващата порция отрова. Ясно е, че режимът на Путин стои зад това убийство.

- Каква реакция очаквате от руснаците?

- Народът не безмълвства. Но дори елементарните протести действия, като полагане на цветя пред паметника на жертвите на Сталинските репресии, биват прекратени жестоко.Народът е безпомощен. Огромна жандармеристка армия стои срещу него, повече от 1 млн. и 300 000 въоръжени хора, не само със стрелково оръжие, но и с артилерия, минохвъргачки, хеликоптери и дори с бойна авиация. Затова може да се каже, че в Русия днес народът се намира в затвора. Русия е разделена на бараки с различно тежък режим. Невъоръженият народ не може да противостои на такава въоръжена сила.

- Как ще запомните Алексей Навални. Защо се върна в Русия?

- Предупреждавах го , че е много опасно да се връща в Русия. Предлагах на екипа му да изчака до 2021 година, за да се разбере какво се случва в Русия. Но Навални твърдо реши да се върне в Русия, каквото и да става. В крайна сметка това изключително мъжествено негово поведение го направи жертва на Русия, той положи живота си за родината си и се превърна в знаме на борбата с путинизма, с всички тирани, които се опитват да вземат реванш над прогреса, над свободата, над правата на човека. Добре познавах лично Навални, ние бяхме съратници в борбата. Изразявам най-искрени съболезнования на Юлия, неговата съпруга, и на всички, на които им беше скъп. Смъртта му няма да остане без мъст, сигурен съм в това. Ние няма да го забравим и няма да простим за това подло, изключително цинично убийство, извършено от Путин и неговите помощници.

- Познавате България, какво бихте казали на българите в този момент?

- Скъпи граждани на България, живеете в прекрасна, свободна страна, трябва да разбирате, че и ние искаме да направим от Русия една прекрасна, свободна страна, която ще бъде заедно с вас и с Европа. Путин е враг на Русия, враг на България. Путин не може да бъде признат нито за ръководител на държавата, нито за нормален човек. Това е концентрация на абсолютното зло, той е завладял властта, за да носи за всички смърт и тероризъм. Искам българските ни приятели да разберат, че Путин не е Русия. Русия ще бъде построена върху отломките на путинизма, когато ще започне да се създава система на властта, при която свободата и демокрацията ще бъдат водещите. Русия винаги ще бъде дружеска на България страна. Просто сега дойдоха мрачни времена, които трябва да бъдат преживени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов: Уелтън много ще ни липсва
Николай Костов: Уелтън много ще ни липсва
Ига Швьонтек и Елена Рибакина ще играят за титлата в Доха
Ига Швьонтек и Елена Рибакина ще играят за титлата в Доха