НОВИНИ

Сменят ръководството на болницата в Добрич заради несправяне с Covid кризата

bnt avatar logo
от БНТ
20:59, 11.08.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Ръководството на болницата в Добрич ще бъде сменено заради лошата организация на работа и лечение на заразените с Covid-19. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той беше на проверка в лечебното заведение заедно с главния държавен здравен инспектор.

Проблемите в добричката болница се обостриха със затварянето на инфекциозното отделение през юни заради липсата на специалисти. Ръководството не съумя да задържи лекарите, които бяха най-добре подготвени да се справят със зарази. Не успя и да привлече нови специалисти. Липсата на кадри в цялата болница е хронична, но последните месеци бяха белязани от множество сигнали на работещите тук, че изнемогват. В последните дни две млади лекарки бяха оставени да се справят сами с доказано болни от Covid-19, хора със съмнения за зараза и пациенти с белодробни заболявания, при все че те са завършили своята специализация само преди месеци. Заради сигнал на друг медик, Окръжната прокуратура в Добрич назначи проверка за организацията на работа на МБАЛ-Добрич.

Най-притеснителното в област Добрич е, че интензивно расте броят на заразените с коронавирус и ако през май няма нито един случай, през юни те са 7, сега броят им наближава 550, заяви доц. Ангел Кунчев. Расте броят и на заразените медици в местната болница, заради лошата организация на работа там.

доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Не може да ги сложиш в едно отделение и да кажеш половината е Covid, другата не е Covid. Не може един и същи персонал да влиза да работи и с едните и с другите и ти да твърдиш, че си взел противоепидемичните мерки. Не може да тръгнеш да закриваш единственото инфекциозно отделение, обслужващо 1/3 от Черноморието в България.

Министър Ангелов беше категоричен, че предписанията на здравните власти не се изпълняват. По думите му първото фрапиращо нарушение е смесването на потоците от болни пациенти.

проф. д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Видях го на 5-я етаж в болницата, където ми беше обяснено, че в единия край на коридора са нечистата зона, в другия край на коридора е т. нар. образно мръсна зона, която се обслужва от един персонал, който обслужва всички пациенти. За мен това е излагане на риск, необясним риск.

В национален план прогнозата относно пандемията от коронавирус е оптимистична, подчерта главният държавен здравен инспектор.

доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: В последните 3 седмици ние достигнахме едно плато от около 1500 случая седмично, което се задържа трета седмица. Това е доста обнадеждаващо, защото при заразните болести, този цикличен характер винаги го има и е подчертан и обикновено след достигане на някакви стойности има известно намаление.

Здравният инспектор добави, че пробивите в рискови звена - домове за стари хора, социални домове и други в Русе, Варна и София, са ограничени и инфекцията е под контрол.

Автор: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева представи статистика за постигнатото от 13 март до 11 август
Деница Сачева представи статистика за постигнатото от 13 март до 11 август
Можеше ли трагедията в Бейрут да бъде предотвратена?
Можеше ли трагедията в Бейрут да бъде предотвратена?