НОВИНИ

Смяната на властта: Какви са приоритетите на новите министри? (Обзор)

смяната властта какви приоритетите новите министри обзор
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 02.08.2022
Чете се за: 16:27 мин.
Политика
Слушай новината

След като новият кабинет встъпи в длъжност в министерствата се проведоха церемонии по предаване на властта. Ето как протекоха те:

Цените на газа и горивата, инфлацията и блокираните ремонти - сред приоритетите на новия кабинет

Новият министър на регионалното развитие и благоустройството: Държавата няма да остане без пътно поддържане

На церемонията в МРРБ арх. Иван Шишков обяви, че кабинетът му ще продължи добрите практики на предшествениците си и ще има надграждане. На въпрос за най-важните задачи арх. Иван Шишков отбеляза, че очевидно има проблем с пътните фирми, но трябва да се запознае в дълбочина с него, за да бъде намерено правилното и законосъобразно решение. Министърът бе категоричен, че със сигурност държавата няма да остане без пътно поддържане. И отбеляза, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството има и други важни приоритети, по които трябва да се работи на бързи обороти.

Новият министър на икономиката ще работи за подготовка на българския бизнес за тежката зима

Корнелия Нинова предаде поста на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който беше уволнен от нея като член на ръководството на ВМЗ-Сопот. Нинова коментира, че очаква служебният кабинет да е реваншистки настроен към БСП, а президентът Румен Радев ги е предал за пореден път.

Корнелия Нинова: Новото правителство ще бъде реваншистко към БСП

При предаването на властта Нинова очерта три добре свършени неща: добра политика към работодателските организации, оздравяване на държавните предприятия и собствеността и превръщането на потребителските теми за здравето, инфлацията и спекулата в приоритет. Извършени са хиляди проверки. Министерството предава и един въпрос, по който много трябва да с е работи - темата язовири. Нинова заяви, че е предала доклад в прокуратурата за нарушения.

Новият министър на икономиката Никола Стоянов заяви, че ще работи за подготовка на българския бизнес за тежката зима, която предстои в диалог с бизнеса и синдикатите. Ще продължи и политиката за контрол.

Приоритетите на новото ръководство на МВР - честни избори, пътна безопасност, борба с наркоразпространението

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев прие поста от Бойко Рашков със заявката основна задача да бъде обезпечаването на законосъобразно протичане на изборния процес. Той заяви, че особено внимание ще бъде насочено към това, което се случва по пътищата, в борбата с шофьори, употребили наркотици или алкохол. Заяви още, че МВР ще бъде безкомпромисно по отношение на наркоразпространението. Демерджиев обяви, че в цялата си дейност до момента се е ръководил от принципите си на професионализъм и прозрачност.

От своя страна Бойко Рашков обяви, че оставя едно добро наследство и материална обезпеченост.

Новият финансов министър ще работи за подготовката на Бюджет 2023 и осигуряване на средства за изборите

Основният приоритет на новият служебен финансов министър Росица Велкова ще бъде осигуряване на средства за организиране на изборите, подготвяне на бюджета за следващата година и изпълнение на настоящия. Това обяви тя при поемането на поста от Асен Василев. Досега тя му беше заместник министър с ресор държавни разходи.

"Ще съставим един базов бюджет за 2023 година, спазвайки бюджетната процедура, за да бъде подготвен за следващото редовно правителство, за да може да заложи в този проект на бюджет своите политики. Ще продължим дейността по плана за въвеждане на еврото и при цялото изпълнение на задачите ще разчитам изцяло на администрацията", каза Велкова.

"Ние показахме, че може да се направи една изключително широка социална програма. Ако си спомняте, претърпяхме ужасни критики в началото на годината, че това е най-разточителният бюджет, най-разхитителният, ще фалира държавата и въпреки тази широка социална програма, въпреки тежките кризи които ни удариха, войната в Украйна, инфлацията, енергийната криза, държавните финанси в момента са по-стабилни, отколкото ги заварихме преди това", заяви Асен Василев.

Новият министър на отбраната Димитър Стоянов - едно от най-доверените лица на президента и чест критик на кабинета "Петков"

В неговия екип във военното министерство влиза досегашният външен министър Теодора Генчовска.

Димитър Стоянов отбеляза, че поема поста в изключително труден момент, породен от войната в Украйна. Той заяви, че българските въоръжени сили ще продължат да са гарант за сигурност, суверенитет и териториалната цялост на страната. Изрази надежда решението от Консултативния съвет по национална сигурност разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП да се реализира още през 2023 г.

Досегашният министър на отбраната Драгомир Заков увери, че оставя добро наследство. Приоритет на министерството остава модернизацията на армията.

Новият министър на енергетиката Росен Христов ще работи за осигуряване на доставките и компенсации за бизнеса

Спешно осигуряване на газови доставки до края на годината, запълването на хранилището в Чирен преди есента, незабавна компенсация на бизнеса заради ценовия скок на синьото гориво и защита на бита от непосилни сметки през зимата. Това са неотложните задачи, пред които е изправен служебният министър на енергетиката. На въпроса как ще се справи, той отговори така:

"Имаме някакви наработки, които трябва да проверим, да валидираме информацията, да обмислим всички решения и тогава ще направим пресизявление. Ще работя плътно с пресата", каза Росен Христов.

Високата цена на газа и проблемът с доставките - каква ще е реакцията на новия министър на енергетиката?

Министърът на правосъдието Крум Зарков прие държавния печат от Надежда Йорданова и обяви, че ще работи в дух на приемственост

Сред приоритетите си той открои продължаването на работата по осигуряването на самостоятелна администрация на европейските делегирани прокурори, както и създаване на Съвет по криминологични изследвания към Министерство на правосъдието. Той допълни, че ще продължи работата по законопроектите, така че да се осигури най-бърз достъп на България до средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и да се предотвратят започнали наказателни процедури.

"Имах честта да поставя държавния печат върху няколко закона на 47-мо Народно събрание от особена важност. Този за закриване на специализираното правосъдие, този за даване на повече самостоятелност на европейските делегирани прокурори и този, който осигури на българското общество единна информационна среда за запорите на коли, земеделска техника и толкова други движими вещи", каза по време на срещата Надежда Йорданова.

Тя допълни, че оставя на наследника си на поста 20 проекти на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и по Плана за възстановяване.

Новият министър на външните работи: Основен приоритет е организацията на изборите

Новият министър на външните работи Николай Милков поздрави Теодора Генчовска за постигнатия напредък в отношенията между Република България и Република Северна Македония, като двамата се обединиха около позицията, че България трябва да провежда достойна външна политика с откритост към обществото.

"Основен приоритет пред служебното правителство е организацията на изборите. Процесът няма да бъде лесен и нямаме право на грешка", подчерта министър Милков.

По думите му усилията и работата ще бъдат фокусирани и върху справянето с комплекса от кризи и приноса, който Министерството на външните работи може да даде в това отношение. За тази цел ще се използват колективните подходи на взаимодействие с нашите партньори и съюзници.

"Ще работим за приобщаването на Западните Балкани към Европейския съюз, както и за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Шенген", посочи още Николай Милков.

Проф. Велислав Минеков ще "продължи промяната" в Министерство на културата

Проф. Велислав Минеков прие поста служебен министър на културата от Атанас Атанасов със заявката, че "продължава промяната".

"Пожелавам успех на проф. Минеков. Вярвам, че той е искрено добронамерен и иска да се бори за една по-добра среда. Аз и моят екип направихме, каквото можахме, за да може който и да е екип след нас - да му е малко по-леко", заяви Атанас Атанасов.

Минеков заяви, че е запознат с недоброто финансово положение на министерството, което ще се влоши допълнително заради енергийната криза. Специално внимание в тази посока ще бъде обърнато на културните институции, чиито сметки могат да се окажат непосилни, каза още той.

"Важно ми е да се случи всичко това, което трябва да подпомогне българската национална култура. Задава се тъжно време. Не знам как ще оцелеем. Отново започват новите правила по COVID-19. Вероятно се задава и енергийна криза. Представете си какво ще се случи в държавните институции в една такава национална криза. Предстоят сложни решения. Естествено знам за финансовата нищета на министерството. Не завиждам на този, който ще дойде на това място през зимата. Ще бъде подложен на голямо изпитание. От министъра на финансите ще изисквам непрекъснато помощ, иначе няма за оцелеем", каза проф. Велислав Минеков.

Служебният министър Александър Пулев прие поста от Даниел Лорер в Министерството на иновациите и растежа и обеща устойчиво управление и приемственост

Александър Пулев посочи няколко основни направления, по които ще работи.

"Иска ми се да бъдем една идея по-амбициозни с Българската агенция за инвестиции. Ще използвам моя опит като инвестиционен банкер да вкараме един по-модерен и професионален подход от гледна точка на начина на презентация пред международните инвеститори на всички добри възможности в българската икономика", посочи той.

Служебният министър заяви още, че по отношение на Българската банка за развитие ще се опита да се фокусира върху естеството на една такава кредитна институция, а именно управлението на риска.

Даниел Лорер отчете, че европейските програми, които подпомагат българския бизнес, вече са предадени на Европейската комисия за одобрение. Той посочи още, че Планът за възстановяване и устойчивост също е одобрен и първата мярка от него, насочена към бизнеса вече е стартирала, именно през министерството на иновациите - 260 млн. за технологична модернизация на компаниите.

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова ще работи за подобряването на околната среда и връщането на доверието в системата на МОСВ

"Повече от 17 години съм част от експертите, които работят за спазване на законодателството в областта на околната среда. Приемам професионалните си ангажименти като своя лична кауза, но знам, че единственият начин за постигане на целите е работата в екип, в партньорство, в дух на професионализъм и среда на висока експертиза, но най-вече разчитайки на специалистите със знания и експертиза. Реалист съм, осъзнавам критичността на обществото към работата на институциите, затова имам амбицията за тези месеци открито, в диалог и отговорно да направим още една крачка за подобряване състоянието на околната среда и за връщане на доверието в системата на МОСВ", каза министър Росица Карамфилова.

Предшественикът ѝ на поста Борислав Сандов каза, че през изминалите осем месеца е работил отлично с Карамфилова, която оглавяваше Изпълнителната агенция по околна среда.

Служебният министър на туризма: Предстои активна работа по подготовката на зимния сезон и за ускоряване на отчетността по програмата за бежанците

Служебният министър на туризма Илин Димитров пое поста от Христо Проданов. Той изтъкна, че трябва да се направи всичко възможно в спешен порядък, за да бъде ускорена отчетността на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна. Другата приоритетна задача е решаването на проблемите със забавените категоризации на туристическите обекти. Трябва да сме готови и за обезпечаване на работата на сектор туризъм при силна вълна от COVID-19 през есента, подчерта министър Димитров. Предстои активна работа по подготовката на зимния сезон и подпомагането на бранша за договаряне на лято 2023.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров заяви, че на първо място целта му е осигуряването на честни и демократични избори.

На скромна церемония в Министерството на електронното управление служебният министър на електронното управление Георги Тодоров прие властта от министъра в оставка Божидар Божанов.

"Планирал съм пълна прозрачност на целия процес, включително достъп за копиране, сканиране и публикуване на протоколите на СИК на интернет страницата на ЦИК. По същество това е иновация за Европа", подчерта той.

Министър Тодоров ще работи и за изграждане на капацитет за управление, базирано на данни, чрез дейности по подготовка за създаването на пространства за данни, както и споделянето на преизползвани данни. И не на последно място, като важна задача пред МЕУ служебният министър постави осигуряване на устойчиво функциониране на електронните услуги за гражданите и бизнеса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново пожар край бургаското село Изворище, засегната е къща
Отново пожар край бургаското село Изворище, засегната е къща
Мартин Стоев: Надявам се скоро да покорим и върха
Мартин Стоев: Надявам се скоро да покорим и върха