НОВИНИ

Високата цена на газа и проблемът с доставките - каква ще е реакцията на новия министър на енергетиката?

Николай Минков
от Николай Минков
18:36, 02.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Голямото предизвикателство пред служебния кабинет е енергетиката - цените на горивата и доставките на природен газ. Този тежък ресор се падна на Росен Христов. Влизането му във властта съвпадна с новината, че "Булгаргаз" поиска от КЕВР рекордно поскъпване на газа през август - с 60%. Мотивът за това е скокът на европейските борси и липсата на доставки за България. Енергийният регулатор все още не е казал последната си дума по искането. Бизнесът прогнозира масови фалити и поиска незабавна държавна подкрепа.

Подробности вижте във включването на Николай Минков.

Новият служебен министър Росен Христов обеща възстановяване на доставките за бита и индустрията, а последната дума за цената ще има енергийния регулатор.

Спешно осигуряване на газови доставки до края на годината, запълването на хранилището в Чирен преди есента, незабавна компенсация на бизнеса заради ценовия скок на синьото гориво и защита на бита от непосилни сметки през зимата. Това са неотложните задачи, пред които е изправен служебният министър на енергетиката. На въпроса как ще се справи, той отговори така:

"Имаме някакви наработки, които трябва да проверим, да валидираме информацията, да обмислим всички решения и тогава ще направим пресизявление. Ще работя плътно с пресата", каза Росен Христов.

След това на кратка церемония в Министерството на енергетиката без присъствието на журналисти Росен Николов заяви, че основният фокус трябва да бъде сигурността на енергийните доставките за икономиката и бита. Александър Николов предаде поста с думите, че му завещава програми за компенсации на потребителите, както и договорни възможности за внос на втечнен природен газ

Драстичното увеличение на цената на природния газ на европейските борси, достигнало до 254 евро за мегаватчас принуди "Булгаргаз" да промени първоначалното си искане за поскъпване на синьото гориво през август, внесено в КЕВР преди две седмици и предвиждащо 54% увеличение или 287 лв. мегават час. Новото искане е за 297 лв. на мегаватчас или рекордното за страната поскъпване от 60%.

На този фон бизнесът предупреди, че ако няма държавна помощ, предстоят фалити и масови уволнения. Станимир Спириев е собственик на транспортна фирма. Изчислил е, че с новото поскъпване разходите му за гориво ще скочат от 13 000 на 40 000 месечно, тъй като всичките му 20 камиона са на природен газ.

"Каква ми е първата реакция? Избухнах във… ядосах се. Какво друго да бъде? Нервираш се и се чудиш как ще изкараш занапред при тази цена", казва Станимир Спириев - собственик на фирма за снабдяване.

От брат си в Германия научил, че там цената е в пъти по-ниска.

"Той управлява същия ТИР като този на природен газ и цената, която ми изпраща за вчера, първи август, е 99 евроцента на компресираната газ, а при нас 5,41 лв. За мен това е недобро държавно управление", казва Станимир Спириев.

Работодателите поискаха незабавна държавна подкрепа.

"Прогнозата на бизнеса е за сериозни съкращения. Спрямо референтната цена от април от 142 лв., която бизнесът приема и за която бизнесът искаше допълнително подпомагане от страна на държавата, всъщност, увеличението, предлагано от "Булгаргаз" е 100%. Тоест, това са 298 лв. Като представете си какво означава това за бизнеса и на следващо място - не е ясно каква ще е цената за септември", каза Щерьо Ножаров - икономически съветник, Българската стопанска камара.

Днес на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране разгледа доклада на "Булгаргаз". До седмица председателят на КЕВР Иван Иванов трябва да насрочи открито заседание, на което трябва да бъде обсъдено поисканото поскъпване, преди да бъде взето окончателното решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисистките ни до 18 г. се класираха за исторически първи финал на Европейското отборно първенство
Тенисистките ни до 18 г. се класираха за исторически първи финал на Европейското отборно първенство
Лидерът на "Ал Кайда" е убит при американски удар в дома си в Кабул
Лидерът на "Ал Кайда" е убит при американски удар в дома си в Кабул