НОВИНИ

Нанси Пелоси кацна в столицата на Тайван, Китай и Русия определиха визитата като провокация

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:58, 02.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси кацна в Тайван - предварително необявена спирка в азиатската ѝ обиколка.

"Солидарността на Америка с 23-те милиона жители на острова е по-важна от всякога, защото светът е изправен през избор между автокрация и демокрация", написа конгресменката в Туитър.

Визитата разгневи Пекин, който смята острова за своя отцепническа провинция. Китай засили военното си присъствие в Тайванския проток, Вашингтон заяви, че не се страхува от дрънкане на оръжие. Русия подкрепи Китай и определи присъствието на Нанси Пелоси в Тайпе като "провокация".

Нанси Пелоси е най-висшият американски представител, който посещава Тайван след предшественика си Нют Гингридж през 1997 г. Тя и делегацията ѝ пристигнаха в Тайпе от Куала-Лумпур с военно-транспортен самолет. Посрещнаха я външния министър Джоузеф Ву и американската представителка на острова Сандра Аудкърк.

Тайван официално не фигурира в азиатската обиколка на Пелоси, която включва Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Необявената спирка беше очаквана, въпреки категоричната съпротива на Пекин и китайските предупреждения за сериозни последици за двустранните отношения. Китай смята Тайван за своя провинция и определи визитата на американската демократка там като "груба намеса във вътрешните работи".

"Американската страна ще понесе цялата отговорност и ще плати цената за подкопаването на китайските суверенни интереси в областта на сигурността. Американската страна трябва да престане да разиграва тайванската карта, да уеднакви думи и дела, да съблюдава принципа за един Китай", каза Хуа Чунинг - говорител на МВнР на Китай.

Китай обяви военни учения тази седмица и изпрати бойни кораби и самолети в Тайванския проток по линията, разделяща Тайван от континентален Китай. Четири американски бойни кораба, включително самолетоносачът "Роналд Рейгън" са на позиции във водите източно от Тайван.

Националистите на Чан Кай-ши бягат на острова през 1949 година след като претърпяват поражение в гражданската война от комунистическите сили начело с Мао Дзедун. Оттогава Пекин застъпва политика на един Китай и изключва всякаква независимост на Тайван. Москва отново подкрепи официалната китайска позиция.

"Днес в пряк ефир можем да видим как се осъществява американска провокация", каза Мария Захарова - говорител на МВнР на Русия.

Нанси Пелоси е известна с критиките си към Пекин. Две години след смазването на студентските протести през 1989 г. тя посети площад "Тянанмън" и издигна лозунг в подкрепа на убитите демонстранти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелищна гонка в Пловдив: Дрогиран заби колата си в бетонни саксии пред сградата на КАТ
Зрелищна гонка в Пловдив: Дрогиран заби колата си в бетонни саксии пред сградата на КАТ
18-годишният задържан за жестокото убийство в село Микрево остава в ареста
18-годишният задържан за жестокото убийство в село Микрево остава в ареста