НОВИНИ

Снежната буря в Гърция и Турция блокира хиляди

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:49, 25.01.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Обилни снеговалежи и сковаващ студ са обхванали Гърция и Турция втори ден. Сняг заваля дори в обичайно топлата Анталия. Хиляди хора прекараха нощта блокирани на пътища, летища и гари.

В 8 области в Гърция заради лютата зима и преминаването на бурята Елпида е неработен ден. Затворени са училищата, ваксинационните центрове, банките и някои магазини. На места е нарушен въздушният трафик, има и затворени пристанища. В област Атика, която е най-тежко засегната, стотици шофьори останаха блокирани в преспи по пътищата.

Снежна блокада в Гърция: Десетки предградия на Атина са без ток (СНИМКИ)

"Опитахме се да преместим колите си - сантиметър по сантиметър. Но неуспешно. Прекарах нощта тук или поне така си мисля - вече загубих представа за времето", разказва Йоргос Фрагокулис, блокиран шофьор.

Гръцки медии съобщават, че премиерът Мицотакис е обещал компенсации за блокираните шофьори и сурови санкции за снегопочистващите фирми, допуснали пътищата да станат непроходими. Армията също се включи в операцията по разчистването на обилната снежна покривка.

Летището на Истанбул - едно от най- големите в света - втори ден е затворено заради тежкия снеговалеж и мразовитото време. Пистите бяха затрупани със сняг, което доведе до отмяна на много полети. Бедстващи пътници разказват за истински хаос.

Срути се покрив на склад на летището в Истанбул

"Блокирани сме на летището от вчера. Срещнахме трудности при взимането на багажа си, презаверката на билети и намирането на храна. Някой трябва да ни съдейства! От вчера спим на земята", обясни Уурджан Гюлер.

Улиците на града с 16 милиона души население са недостъпни за движение на частни автомобили. Кметът обяви, че 55 000 тона сол са били разпръснати по пътищата. Общо 4600 са били блокирани в закъсали автомобили по пътищата в различни части на Турция.

Частично възобновяват полетите от летището в Истанбул

Мнозина не са успели да достигнат до дестинацията, към която са пътували и са нощували на пътя.

"Наложи се да оставя колата си на пътя тази нощ. Беше много сложна ситуация. Имам зимни гуми и вериги, но колата се пързаляше въпреки всичко. Отбих и спахме в автомобила", каза Ясин Еркюл, жител на Истанбул.

Според прогнозите лошото време ще се задържи и през следващото денонощие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Кръстев се присъедини към Левски в Белек
Филип Кръстев се присъедини към Левски в Белек
Готвят законодателни промени, за да ремонтират стената на язовир Бели Искър
Готвят законодателни промени, за да ремонтират стената на язовир Бели Искър