НОВИНИ

Готвят законодателни промени, за да ремонтират стената на язовир Бели Искър

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:35, 25.01.2022
Чете се за: 01:32 мин.
Още
Слушай новината

Готвят се законодателни и нормативни промени, които да направят възможен ремонта на стената на язовир "Бели Искър" и той да започне още през лятото. Това стана ясно след среща на народни представители с областния управител на Софийска област Иван Иванов.

Язовирът е едно от най-старите ни хидротехнически съоръжения. Ремонтиран е само веднъж през 2008 година, а стената му се нуждае от спешно укрепване.

Досега ремонт на язовир "Бели Искър" не можеше да бъде направен, тъй като не е ясно кой отговаря за него. След поредица от законови и нормативни актове през годините, отговорността за водното съоръжение е размита между няколко институции.

"Язовирната стена е неизправна и частично работоспособна. Така е посочено в експертизата. Взимат се мерки, нивото на водата се поддържа на кота 1876 м, както са предписали експертите, но трябва да сме защитени от природни бедствия, земетресения и други. Язовирът все още не е опасен, но ние считаме, че максимално бързо трябва да започнат действия по ремонта на тази стена. Считам, че трябва да стане през това лято", заяви Иван Иванов, областен управител на Софийска област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снежната буря в Гърция и Турция блокира хиляди
Снежната буря в Гърция и Турция блокира хиляди
Русия с нова титла на Европейското по ски ориентиране в Чепеларе
Русия с нова титла на Европейското по ски ориентиране в Чепеларе