НОВИНИ

Социална пандемия от конспирации във Франция, която се готви за президентски избори

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:55, 13.06.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Европа
Слушай новината

Конспиративни теории в социалните мрежи - тревожна тенденция, която стана характерна за целия свят. Особено тревожна обаче е тя по време на наближаващи избори. Примерът от Франция, която вече се готви за президентските избори догодина.

Предупреждения за "гражданска война" и нашествие от ислямисти и "орди от предградията". Заплаха за появата на територии, където законите на републиката не важат. Две писма с подобно съдържание се появиха през април и май във френския седмичник "Valeurs actuelles", в превод "Съвременни ценности".

Посланията бяха подписани от бивши и настоящи френски военни. Но авторът им остана анонимен. Също като общественото недоволство на "жълтите жилетки" от периода преди Ковид. И като многобройните конспиративни теории за разпад и размиване на републиканските ценности във Франция, споделяни по време на ограниченията, в които превес имаше общуването в социалните мрежи. Докато страната се бореше с коронавируса, обществото започна да страда от конспиративна пандемия.

"Речта, която е характерна за всички заговорнически движения, създава усещане за жертва. Впечатлението е, че споделящият е отритнат от големите медии и е цензуриран в социалните платформи. И тази реч от името на жертвата намира отклик и привлича внимание", каза професорът в Парижкия университет Тристан Мендес.

Тези процеси не признават граници, следят се трудно и се изплъзват от ограниченията.

"Имаме различни участници, които се изявяват в различни платформи. Фактът, че според някои хора те са били цензурирани в големите платформи като Туитър, Фейсбук или Ютюб, ги насочва към други, по-трудни за наблюдение платформи. Проследяването на тези процеси е доста сложно нещо", каза професорът в Парижкия университет Тристан Мендес.

Не само Франция страда от конспиративните теории, в които множество анонимни автори повтарят едни и същи неистини, за да ги превърнат в истини. Само че Франция е в особена ситуация - страната се отърсва от последната вълна на коронавируса и се готви за президентски избори.

"Във Франция ясно се забелязва как някои личности, повечето от крайната десница, се опитват и ще опитват да се възползват от този предизвикателен език, за да увеличат електоралния си капацитет. От една страна въпросният език се превръща в инструмент за крайната десница, но от друга той отговаря на вече съществуващите антисемитски, антидържавни и популистки настроения", каза професорът в Парижкия университет Тристан Мендес.

Подобни настроения лесно тласват хората без ясна политическа принадлежност към крайнодесните идеи. Също като мъжа с дългата коса и зелената фланелка, който призна пред съда, че не е планирал да удари шамар на президента Макрон, а е действал инстинктивно и без да мисли - единствено за да даде воля на недоволството си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъждовно ще бъде времето и утре
Дъждовно ще бъде времето и утре
Зрителски сигнал за хаос на ГКПП Калотина
Зрителски сигнал за хаос на ГКПП Калотина