НОВИНИ

Какво затруднява операцията по издирването на черната кутия на МиГ-29?

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 13.06.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Пети ден продължава операцията по издирването на черната кутия от катастрофиралия военен изтребител край Шабла. Лошото време затрудни издирвателната операция и принуди изследователския кораб "Номад" да прекрати мисията си поне на този етап. Търсенето обаче продължават екипажите на минния ловец "Цибър" и на два катера – единият патрулен, а другият на частна фирма със специализирана техника.

Издирването на черната кутия е изключително бавен процес, който може да продължи месеци наред. Всеки ден изследователският екип на проф. Любомир Димитров от кораба "Номад" се сблъсква с трудно преодолими препятствия.

"Преходът ни беше близо 8 часа дълъг до района за изследване, работили сме без прекъсване над 40 часа", каза ръководителят на изследователския екип на кораба "Номад" проф. Любомир Димитров.

Ако кутията на военния изтребител МиГ-29 излъчваше сигнал, откриването ѝ щеше да бъде много по-лесно.

"Самолетът е бил оборудван за работа над сушата. Тези самолети, които са били оборудвани за работа над морски, водни повърхности, обикновено при инцидент самата кутия започва да излъчва акустичен сигнал. Тази кутия не е от този", обясни проф. Димитров.

И все пак има надежда за откриването на черната кутия. Тя е вградена в специална конструкция заедно с двигателите на самолета.

"Те са дълги над 4 - 5 метра и е цялостна, много здрава конструкция, тъй като са много мощни двигателите и се намира между тях и самата кутийка - тя е с размери на обикновена кутийка, малка, примерно за обувки", каза още проф. Димитров.

Проблем при обследването на морското дъно създава и каменистата му повърхност. Заради нея малките фрагменти от самолета няма да бъдат забелязани. Търсенето на отломки се затруднява и от мътността на Черно море.

"Дунав носи теригенен материал, седименти, които размътват много водата. И с камера или водолазен оглед трудно може да се види нещо. На нашата апаратура мътността не ѝ пречи", каза ръководителят на изследователския екип на кораба "Номад".

Какво се е случило с падналия изтребител МиГ-29 - хипотезите

Проф. Димитров показа как техниката за подводен оглед визуализира морското дъно и обектите на повърхността му. След това започва картотекирането на предполагаемите цели за изследване.

"Това е локатор за страничен обзор и същевременно многолъчев ехолот със сонарна функция. Възможностите на този апарат са до 100 метра дълбочина, да може да открива цели до 50 см. Тези зелени точки, които се виждат, са набелязани цели", каза проф. Димитров.

Досега обаче не са открити останки от самолета.

"Шансът за откриване на останки не намалява. Те ще си стоят там, където са паднали на дъното, но не знам колко е животът на самата черна кутия", каза проф. Димитров.

Оттук нататък търсенето на отломки от изтребителя ще бъде по-прецизно, тъй като експерти от Военновъздушните сили са уточнили координатите на районите за претърсване.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белингам е най-младият на европейски първенства, Божинов - трети
Белингам е най-младият на европейски първенства, Божинов - трети
От Хари Труман до Доналд Тръмп - впечатляващите моменти от визитите при Елизабет II
От Хари Труман до Доналд Тръмп - впечатляващите моменти от визитите при Елизабет II