НОВИНИ

Възможно ли е пушачите в България да са под 5% до 2040 г.?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:38, 13.06.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Общество
Слушай новината

Европейската комисия си поставя за цел до 2040 година пушачите в Евросъюза да са по-малко от 5%, като в тези проценти влизат хората в затворите и психиатричните заведения. Идеята на Стария континент да няма тютюнев дим е в контекста на борбата с раковите заболявания.

Изпълнимо ли е това за България? Възможно ли е след близо 20 години новите поколения у нас да не познават цигарите при условие, че сега близо 40% от българите пушат.

Според последните проучвания на Eвробарометър за Европа броят на пушачите в западноевропейските страни намалява. У нас през последните четири години макар и с малко се увеличава.

Според представителите на Световната здравна организация в страната често се нарушава забраната за пушене в закрити помещения, както и на открито на някои обществени места.

"Колегите от РЗИ са претоварени с работа, нямат капацитета да налагат адекватните наказания. Имахме предложение екипите, които проверяват заведенията, в които се пуши, да бъдат съставени не само от РЗИ, но и от представители на местната власт и полицията и да се затварят заведения при рецидиви, но това не беше прието от Министерство на здравеопазването", каза представителят на офиса на Световната здравна организация в България д-р Михаил Oколийски.

За да намалеят пушачите у нас, освен по-строгия контрол според представителите на здравната организация правителството трябва да забрани рекламата на тютюневи изделия и да въведе здравно образование сред децата и учениците.

Специалистите са скептични, че скоро в страната ще намалее броят на пушачите. Никой не се стряска от факта, че от тютюнопушене всяка година у нас умират 17 000 души, почти толкова колкото са починали за последната година от Ковид - 18 000. Законите срещу тютюнопушенето на обществени места не са перфектни, но ако ги спазвахме, последиците щяха да са далеч по малко.

"За съжаление българинът търси някакви обходни пътеки, заобикаля закона и мисли, че е постигнал нещо с това. Но всъщност е навредил на себе си и на другите около него", каза д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим.

"Това, което буди голямо безпокойство, са действията на някои компании за лансиране на новите нагреваеми продукти, изключително агресивно те се представят като по-безвредни, използват се понятие като "намален риск" и така се подвеждат хората за ограничаване на тютюнопушенето", каза Павел Антонов от фондация "Блулинк".

Явно страната ни и занапред ще е на първите места по смъртност от тютюнопушене в Европа. Иначе в Брюксел смятат, че задачата до 2040 година пушачите в Евросъюза да намалеят до 5%, макар и трудна, е напълно изпълнима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарят на Дания обясни какво се е случило с Ериксен
Лекарят на Дания обясни какво се е случило с Ериксен
Все повече хора предпочитат да работят от вкъщи
Все повече хора предпочитат да работят от вкъщи