НОВИНИ

Какви са условията за гласуване по време на ваканция?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:14, 13.06.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Гласуването този път е на 11 юли. Много от вас ще са във ваканция и сигурно се питате каква е възможността да дадете своя глас.

26 юни е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Това на практика означава, че ако сте на море или планина в България в деня на вота и искате да гласувате там, трябва да смените адресната си регистрация през следващите 14 дни.

Ако почивката Ви в планината или на морето съвпада с деня на предсрочните избори и искате да гласувате там, трябва да подадете заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес до 26 юни. Преди това трябва да сте попълнили и подали адресна карта в съответната община.

"Ако не е собственик на имота, където ще бъде регистриран по настоящ адрес, трябва да представи декларация по образец за съгласие на собственика да бъде регистриран по настоящ адрес. Всъщност това съгласие, за да сме сигурни, че е дадено от собственика, той трябва да отиде или с вас в общината и да се подпише пред длъжностното лице или другия вариант е с нотариална заверка на тази декларация", каза началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Това изискване ще затрудни управители на хотели, къщи за гости и къмпинги.

"Ние имаме доста гости. И няма как с всеки гост да ходя поотделно в общината", каза управителят на къмпинг Елена Пинелова.

За да се регистрират почиващите на съответния адрес, има и друго важно условие - заповед на кмета.

"Адресна регистрация по настоящ или постоянен адрес може да се извърши само на адреси, определени със заповед на кмета на общината", каза началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Повечето гости на този къмпинг, които прекарват цялото лято край Созопол, са решили да гласуват на 11 юли.

"Ще гласувам там, където живея. Мисля, че ще е по-лесно за всички", казва Веселина Димова.

"Всичките тези процедури - отписване, записване. Мисля, че ще загубим много повече време отколкото да отида до София, да гласувам и да се върна", казва Марин Николов.

"Ако все пак сме тук, ще видим какво трябва да направим, за да можем да гласуваме със сигурност", казва Павла Стоянова.

От районната избирателна комисия в Бургас предупреждават, че може да има сериозни проблеми, ако много летуващи поискат да гласуват в областта на 11 юли.

"В Несебър е най-големият курорт на България Слънчев бряг, и ако там се регистрират 40 000 избиратели, тези 40 000 избиратели трябва да бъдат разпределени в 37-те секции на Несебър. Ние няма да можем да ги обслужим. Те няма да могат да гласуват. Да разкрием нови 70 секции", каза председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

Освен това многото гостуващи избиратели ще изкривят вота на хората, които живеят постоянно в областта, твърдят от РИК-Бургас.

"Едно такова гостуване на огромен брой гости избиратели би обезсмислило и преференциалното гласуване", каза председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

От РИК-Бургас се подготвят да се справят с подобни предизвикателства, обясни председателят на комисията.

Репортери: Альоша Шаламанов и Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завръщането, което цяла Франция очаква – Бензема отново ще води атаката
Завръщането, което цяла Франция очаква – Бензема отново ще води атаката
Лекарят на Дания обясни какво се е случило с Ериксен
Лекарят на Дания обясни какво се е случило с Ериксен