НОВИНИ

От Хари Труман до Доналд Тръмп - впечатляващите моменти от визитите при Елизабет II

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:44, 13.06.2021
Чете се за: 03:30 мин.
Европа
Слушай новината

От възкачването си на трона през 52-а година 95-годишната кралица Елизабет Втора е неизменна част от поддържането на "специалните отношения" между Великобритания и Съединените щати. От Хари Труман до Доналд Тръмп - кои са най-впечатляващите моменти от тези знакови визити?

Една от най-влиятелните жени в света и един от най-влиятелните мъже. Среща между британската кралица и американски президент винаги е била символ на здравата връзка между двете държави. Още като принцеса 25-годишната Елизабет се среща с Хари Труман. Двамата разговарят за кратко във Вашингтон през 51-ва година. Няколко години по-рано Труман се среща и с бащата на Елизабет - крал Джордж VI, с когото обсъждат края на Втората световна война.

През 59-а Дуайт Айзенхауер е на неофициално посещение на Острова, където се среща както с кралицата, така и с бившия премиер Уинстън Чърчил, за да отбележат 20-ата годишнина от нахлуването на Германия в Полша, сложило начало на войната.

63-а е годината, в която Джон и Джаки Кенеди имат честта да се срещнат в британския монарх. 6 години по-късно Ричард Никсън вечеря с нея.

В края на 70-те Джими Картър избира Великобритания за своето първо задгранично пътуване. Срещата му с кралицата в Бъкингамския дворец ще остане в историята като истинска протоколна катастрофа. Вместо да се поклони пред Елизабет Втроа, той прави опит да я целуне по бузата.

За сметка на това Роналд Рейгън има цели три срещи с кралицата, с която поддържат топли отношения. През 82-а той отсяда в двореца Уиндзор, а двамата заедно яздят коне. Знаково за периода на Студената война е и близкото му сътрудничество с премиера Маргарет Тачър.


С Елизабет Втора и принц Филип няколко пъти се среща и Джордж Буш-старши.

Години по-късно синът му Джордж Буш-младши отсяда за три нощи в Бъкингамския дворец като неин гост. Бил и Хилари Клинтън са специални гости на банкет в тяхна чест през 94-а.

По време на двата си мандата Барак Обама многократно се среща с Кралицата, а при първата им среща, Елизабет Втора и първата дама Мишел Обама са забелязани дори да разговарят, докато се държат за ръце. По време на прием американският президент е на косъм от гаф, когато понечва да вдигне тост за кралицата, секунди преди да прозвучи химна, но тя го спира. Семейство Обама са и близки приятели с принц Хари.

Хладно и с грубо нарушаване на протокола - така преминава визитата на Доналд Тръмп на Острова. Американският президент нарушава всякакви порядки и си позволява да върви на няколко крачки пред своята домакиня - кралицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво затруднява операцията по издирването на черната кутия на МиГ-29?
Какво затруднява операцията по издирването на черната кутия на МиГ-29?
Завръщането, което цяла Франция очаква – Бензема отново ще води атаката
Завръщането, което цяла Франция очаква – Бензема отново ще води атаката