НОВИНИ

Решенията на върха на Г-7: Декларация с подходи по Русия, Китай, климата и COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:05, 13.06.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Подходите към Русия и Китай, справянето с бъдещи пандемии и борбата с климатичните промени са в основата на решенията на завършилата днес тридневна среща на върха на Г-7 в Югозападна Англия.

"Не се стремим към конфликт с Русия и Китай", подчерта американският президент Джо Байдън. Според него обаче западните демокрации са в надпревара с автократични режими в бързопроменящия се 21-и век.

Френският президент Макрон повтори, че ангажиментите по Брекзит трябва да се спазват, а Г-7 не е клуб, враждебен към Китай.

След края на срещата на Г-7 американският лидер се съгласи с руския си колега, че двустранните отношенията са на най-ниското си равнище от години. Зависи доколко Владимир Путин спазва международните норми, а той ги нарушава в много случаи, заяви Джо Байдън. Според него Русия може да е по-слаба, отколкото изглежда. Двамата президенти се срещат на 16 юни в Женева, но след разговорите ще дадат отделни пресконференции.

"Това не е надпревара кой ще се представи по-добре на пресконференция и ще смути другия. Целта е да бъда много ясен какви са условията за по-добри отношения с Русия. Не търсим конфликт", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Путин: Необходим е пряк диалог с Байдън

Г-7 настоява Русия да вземе мерки срещу извършителите на кибератаки, да прекрати дестабилизиращото си поведение и зловредни дейности и да разследва употребата на химическо оръжие на нейна територия като в случая с Алексей Навални.

Обявяват се и срещу използването на всички форми на принудителен труд в снабдителните вериги.

Г-7 призовава Китай да спазва човешките права и свободите в Хонконг, да поддържа мира в Тайванския проток и да разреши прозрачно разследване на появата на COVID-19.

"Китай трябва да започне да действа по-отговорно по отношение на международните норми за човешки права и прозрачността. Прозрачността е от значение в цял свят", каза Джо Байдън.

Китай заяви, че дните, когато глобалните решения са диктувани от малка група страни, отдавна са отминали.

Участниците в срещата признават климатичните промени и нарастващите неравенства като основни рискове рискове за глобалната икономика. Г-7 се ангажира да прекрати новата правителствена подкрепа за въглищната енергетика до края на тази година и бързо да въведе технологии и политики, които да ускорят отказа от въглища.

Участниците ще залагат на електрификация и батерии, водород, улавяне на въглерода, авиация и корабоплаване с нулеви емисии, както и ядрени мощности. Седемте големи ще увеличат своя финансов принос в осигуряването на 100 милиарда долара за намаляване на въглеродните емисии в бедните страни. Г-7 си поставя за цел целият свят да бъде имунизиран срещу COVID-19 до края на 2022 г.

"С удоволствие съобщавам, че лидерите обещаха над един милиард дози чрез преки доставки или финансиране на програмата Ковакс на ООН. Бройката включва 100 милиона дози от Великобритания за най-бедните страни, което е още една голяма крачка към ваксинирането на света", каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Г-7 подкрепя провеждането на Олимпиадата в Токио като символ на глобалното единство срещу пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет Втора се срещна с Джо Байдън
Кралица Елизабет Втора се срещна с Джо Байдън
Австрия мина през Северна Македония
Австрия мина през Северна Македония