НОВИНИ

Социални искания и подкрепа за Украйна в Международния ден на труда

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:18, 01.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Темата за инвазията в Украйна беляза днешния Международен ден на труда. Наред с традиционните протести и социални искания на много места демонстрантите казаха "не" на войната, която вече се отразява върху европейската икономика и заявиха подкрепа за Украйна.

Гърция посрещна Първи май с 24-часова транспортна стачка и с мащабни демонстрации в Атина, Солун и десетки други градове. Хората протестират срещу ниските заплати и поскъпването на стоките и енергията след руската инвазия в Украйна.

Всеки ден става по-тежко за работниците. Ще се борим, работническата класа вече едва оцелява, каза Катерина Декаристу, учителка.

От днес минималната заплата в Гърция се вдига с 50 евро до 713 евро, но при поскъпването на живота това не се смята за достатъчно.

На първомайските прояви в Германия имаше призиви против оръжейната надпревара и искания богатите да поемат по-голяма част от разходите, наложени от войната. Германският канцлер говори за солидарността.

Ние се борим за права и демокрация и сме солидарни с гражданите на Украйна, които защитават страната си. Призовавам руския президент, нека оръжията да замлъкнат, изтеглете войските си, заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Хиляди французи поискаха социална справедливост, по-високи заплати и призоваха преизбрания президент Еманюел Макрон да се откаже от повишаване на пенсионната възраст. На проявите присъстваха и политически фигури. След президентските избори мобилизацията не отслабва, защото през юни следват парламентарни. Нарастващата цена на живота се очертава като основна тема и през тази кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холгер Руне грабна първа титла от АТР
Холгер Руне грабна първа титла от АТР
Иво Мирчев, ДБ: Никой никъде не е казвал, че става дума за безплатна помощ при оръжията за Украйна
Иво Мирчев, ДБ: Никой никъде не е казвал, че става дума за безплатна помощ при оръжията за Украйна