НОВИНИ

Социалният министър: Волята на кабинета е да увеличи доходите на всички българи

евробарометър българите смятат членството нещо добро
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:09, 13.02.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Волята на правителството е да се увеличат доходите на всички хора в България, а не само на най-нископлатените. Цялостно нарастване може да се получи чрез стимулиране на икономиката и растежа, чрез нарастване на брутния вътрешен продукт и инвестициите в хората, а не чрез административно повишаване", каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той подчерта, че Министерството на труда и социалната политика работи по подготовката на Стратегия за доходите, чиято цел ще е догонването на средното европейско равнище.

Управителят на НОИ: Бюджетът е изпълним и ще покрие всички решения за увеличаване на пенсиите

Министър Гьоков припомни, че в коалиционното споразумение за съставяне на правителство е предвидено да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата по обективни критерии.

Като пример за такъв показател той посочи определянето на съотношението между най-ниското възнаграждение и средната заплата в страната.

"Приемането на автоматичен механизъм ще направи определянето на минималната заплата по-предвидимо. Това ще намали недоволството на работодателите, които ще могат по-добре да планират разходите си. Минималната заплата трябва да съществува и трябва да се увеличава. Ще предложим и механизъм за определяне на максималния осигурителен доход", допълни Георги Гьоков.

Той отбеляза, че към момента няма нито един пенсионер с пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст и ковид добавка от 60 лева, който да е с доход под линията на бедност.

"Най-късно до края на април ще сме готови с вариантите за преизчисляване на пенсиите, които ще предложим на Народното събрание. Нашата задача ще е да представим алтернатива и парламентът да избере най-справедливия от тях с актуализацията на бюджета от 1 юли", каза министър Гьоков.

Той добави, че в бъдеще пенсиите трябва да бъдат разграничени от социалните добавки към тях, за да е ясно на хората какви плащания получават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камила Валиева ще даде показания по делото за отстраняването ѝ от Игрите
Камила Валиева ще даде показания по делото за отстраняването ѝ от Игрите
Посланикът на Северна Македония в ЕС е включен в преговорите с България
Посланикът на Северна Македония в ЕС е включен в преговорите с България