НОВИНИ

София и Кърджали увеличават населението си, Пазарджик и Стара Загора намаляват

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:51, 09.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
пробното преброяване населението жилищния фонд приключи
Слушай новината

За десет години, между 2009 и 2019 г., София е успяла да увеличи населението си с близо 79 000 души. Това съобщиха днес от Института за пазарна икономика при онлайн представянето на анализ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България.

Само още една област от Южна България е успяла да увеличи населението си. Това е Кърджали, с около 3500 човека. Там, както и в София, факторът за увеличението на населението е механичното му движение, а не естественият прираст.

В същото време Пазарджик и Стара Загора губят по почти 38 000 души.

Бургас, София-град, Пловдив и Кърджали привличат най-силно българите като най-голям е механичният прираст в Кърджали - 37,2 промила. В Пазарджик най-голям дял от населението е под линията на бедността. Следват Кърджали и Сливен.

Повече от половината от работещите в столицата са с висше образование, обратно най-малко са висшистите в София-област. Най-много работещи с основно и по-ниско образование има в Сливен.

Що се отнася до Интернет, най-голям е делят на домакинствата в столицата, които имат достъп до широколентов интернет. Най-малко хора се ползват от него в Ямбол.

София доминира и в сектора на информационните и комуникационните технологии. В него са наети над 86 000 души. В Югоизточния район те са само около 2200.

За 2019 година най-голям е БВП на столицата - над 51 млрд. лева, следват Пловдив и Бургас.

Най-голяма е и средната брутна работна заплата в Югозападния регион за 2019 година - 1585 лева. Срещу 1016 лева за Южния централен регион и 1057 лева за Югоизточния.

Вижте пълния анализ на Института за пазарна икономика ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов победи номер 1 в схемата на Чалънджър в Южна Африка
Димитър Кузманов победи номер 1 в схемата на Чалънджър в Южна Африка
Снежен хаос по пътищата в Германия
Снежен хаос по пътищата в Германия