НОВИНИ

Софийският фестивал на науката - как да рециклираме пластмаса вкъщи?

Мария Чернева
от Мария Чернева
22:57, 15.05.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Софийският фестивал на науката успя да преодолее всички предизвикателства с COVID мерките и днес отвори врати в "София Тех Парк" за най-любознателните и любопитните.

Звездата на 11-ия фестивал на науката тази година е биоложката Джейн Гудол, която представи презентация. Утре от Британския съвет са организирали други срещи с изследователи на Космоса, Антарктида, човешкото тяло и мозъка.

Днес един от най-интересните акценти поставиха един химик и физик с идеи как да рециклираме пластмаса вкъщи.

Създадена преди век да реши екологичен проблем, днес пластмасата се превръща в екологично чудовище. И дори да се открие кофа за разделно събиране, изхвърлената пластмаса не може да се рециклира докрай и до безкрай.

"За съжаление не може да се рециклира до безкрай. Някои пластмаси нарушават качеството си като бъдат претопявани", заяви Пламен Иванов - физик от Оксфордския университет.

Какво се случва с пластмасата, след като я изхвърлим или по-скоро какво може да се случи с пластмасата, ако не я изхвърлим - не е за вярване, но вместо нравоучителна лекция, двамата учени предложиха много практични решения за рециклиране вкъщи. Като например обемистите парчета стиропор, които лесно се разтварят в паничка с ацетон.

Тази полистиренова каша лесно се превръща в нещо друго, саксийка в случая. Ако стиропорът привърши, капачките на шишетата размекнати в тостер, също могат да се превърнат в друго. Особено ако се използват за нишки за 3Д принтер. Но и ако те поприключат, може да се пристъпи към домашно приготвена биоразградима пластмаса. Рецептата:

"Ето това в чашата е най-обикновено царевично нишесте. Трябват ни две лъжици нишесте, в което добавяме 4 - 5 капки олио и капка вода", разказва Златина Димитрова.

Тази част странните учени нарекоха "Да си сготвиш полимер", в случая в микровълнова печка. Резултатът излезе за минутка.

Но дори и биоразградима и тази пластмаса не може да се похвали като най-чиста еко алтернатива. Затова учените горещо препоръчват платнените торбички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри пропуска Ролан Гарос
Анди Мъри пропуска Ролан Гарос
Крушарски: Спирачките на Локомотив са износени, не държат
Крушарски: Спирачките на Локомотив са износени, не държат