НОВИНИ

Специално: Тромава бюрокрация пречи на украинците у нас да уредят статута си

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:12, 18.03.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Временна закрила на бягащите от войната в Украйна у нас ще се издава от следващата седмица. Много от тях обаче не знаят това.

Малко повече от седмица след като пристига в България с двете си седемгодишни момчета Елена Брендак от Одеса е готова за следващата крачка - да си извади документи за законно пребиваване у нас. Няма идея откъде да започне - след като е преминала границата, не е получила никакви насоки от държавна или общинска институция какво следва. Успяла е да си намери квартира с помощта на доброволци.

Никой от моите сънародници не е успял да се справи с документите засега, не знаят какво, къде, как. Затова и сега ще опитам сама да се оправя, казва Елена.

Тръгваме с нея към Агенцията за бежанците. Елена застава на опашката, а на телефона предвидливо е превела на български - искам временна закрила.

На стената вижда текст на украински и с надежда започва да го чете. Оказва се напразно.

Не пише нищо конкретно, нито дори какви документи да представим. Това са просто общи приказки.

Междувременно единственият служител, който обслужва опашката, е излязъл. Хората започват да се чудят дали изобщо ще се върне. Нито един от тях обаче не беше разбрал, че временна защита на този етап не се предоставя, защото агенцията не е подготвена технически. На сайта това не го пише.

Това беше първи контакт на Елена с българската администрация. Тепърва ѝ предстои да се регистрира в общината, да си намери личен лекар и работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отчете добър прогрес в българския План за възстановяване и устойчивост
ЕК отчете добър прогрес в българския План за възстановяване и устойчивост
Намалява потокът от украински граждани, бягащи от войната
Намалява потокът от украински граждани, бягащи от войната