НОВИНИ

Спешни лекари излязоха на протест в няколко града в страната

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 10.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Протести на работещите в Спешна помощ се проведоха днес в цялата страна. Причината - нова методика за определяне на допълните средства, които медицинските специалисти получават за работата си в условията на ковид пандемия.

Протестиращите в София се събраха пред сградата на здравното министерство, където настояха новата методика да бъде отменена. Според досега действащите правила всички медицински специалисти на първа линия получаваха 1000 лева допълнително към месечната си заплата.

Спешни медици протестират заради заплащането при работа с ковид болни

"Не може ти 10 дежурства да дадеш в месеца и всеки ден да работиш ковид, последните две да се разболееш и те да ти намаляват от тази константна величина, която досега ни се даваше", коментира д-р Даниела Николова, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

"На първо място си търсим правата и искаме достойно заплащане", заяви и Момчил от ЦСМП-Търговище.

Спешни медици излязоха да протестират и в Бургас

Протест имаше и в Бургас, където спешните медици твърдят, че от три месеца не са получавали допълнителните си бонуси за работа с COVID-19. Те са недоволни и от струпването пред триажния център на държавната болница в града, заради повторното тестване на пациенти в лечебното заведение.

"Спуснаха едни заповеди, едни критерии, които са крайно обидни за нашето съсловие и за нашите колеги. Ощетяват се от всякъде и за това се стигна до това нещо, до протест", каза Климентин Милчев, шофьор на линейка и председател на КНСБ-Бургас.

Спешните медици в Русе подкрепиха протеста на колегите си в цялата страна

В Русе освен отмяна на новата методика, поискаха и санкции за фалшиви сигнали към Спешна помощ.

"Имаме претенции да се спазва законът за фалшивите сигнали. Много често се случва пациентите да дават фалшиви оплаквания, отиваме – оказва се съвсем друго. Да се спазва закона, да се налагат глоби, да не се разкарват линейки напразно", заяви Боян Българинов - фелдшер в Центъра за спешна помощ-Русе.

Протест имаше и във Варна. Спешните медици обявиха, че протестните им действия продължават, докато исканията им не бъдат чути.

Репортери: Гергана Гайдарова, Даниела Димитрова, Давид Сукнаров

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Вярвам, че мостовете между партньорските формации не могат да бъдат изгорени
Мая Манолова: Вярвам, че мостовете между партньорските формации не могат да бъдат изгорени
Молдовски журналисти бяха на посещение в БНТ
Молдовски журналисти бяха на посещение в БНТ