НОВИНИ

Спомени за кралицата на рока: Концертите на Тина Търнър в България

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:49, 25.05.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

През далечната 1981 година рок легендата Тина Търнър идва в България. Тя изнася концерти в няколко града - сред тях София, Бургас и Пловдив. Какво си спомнят малкото щастливци, които са успели да видят на живо голямата звезда?

Когато за пръв и последен път видял Тина Търнър, бил на 29 г. Емилиян Станков присъства и на двата ѝ концерта в Летния театър в Пловдив.

"Тя е невероятна на живо, трябва просто да се види. И с тия млади момичета около нея, танцьорки. Толкова близко я чувствахме. Театърът не е голям и контактът с нея беше невероятен. Даже с един приятел бяхме в пауза, когато не пееше, той се провикна, Начко Амбарев: Tina, I love you. А тя му отговори: Аз също", разказва д-р Емилиян Станков - стоматолог.

Преди 42 години Сотир Иванов-Сотко бил млад моряк, но между два курса попаднал в бригадата на тогавашната държавна фирма "Културен отдих и украса". Така участвал в подготовката на сцената в Бургас и буквално стоял на 3-4 метра от Тина Търнър.

"Слагаме сцената, подиума отпред, балатума отгоре, идва мениджъра ѝ там да види там как е, що е, защото те играят там с трупата. Два концерта, мисля, че единият беше от 18:00 до 20:00 ч., другият от 21:00 ч. до 23:00 ч. Но това са 4 часа игра. Тя е изумителна жена, изумителна певица. Преобличаха я там, имаше хвърлени чорапогащници, работи, но това са за нас бяха като светиня. Пешкирчета, работи, такива неща", разказва Сотир Иванов.

Спомени за Тина Търнър: Пред БНТ говори бивш моряк, строил сцената за концерта ѝ в Бургас

В столицата рок легендата прави записи за новогодишната програма на БНТ. Отговорен оператор е Ганчо Йотов.

"Лошо време и тя закъснява. Ние репетираме на сухо. Идва тя, Тина. По едни дънки и една фланелка. Всичките ѝ песни ги направихме по един дубъл", разказва Ганчо Йотов - оператор в БНТ.

На другата сутрин Тина Търнър отлита за тогавашната Чехословакия, а малко по-късно и самият оператор. Там пътищата им отново се пресичат.

"Някой вика маестро, маестро, маестро. Обръщам се - Тина Търнър е на входа, затичах се, здрависахме се и се оказа, че тя имала някакви изпълнения там. Но тя като професионалисти е страшно впечатлена от нас, че сме снимали от един дубъл", допълва Ганчо Йотов - оператор в БНТ.

снимки: БГНЕС/Архив

Няма публично известни записи от концертите на Тина в България. Четири десетилетия по-късно обаче хората, докоснали се до нея имат ярък спомен за таланта и енергията ѝ.

По темата работиха: Мая Димитрова, Давид Сукнаров, Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков и Олимпиакос надвиха за втори път ПАОК и са на една победа от финала в Гърция
Александър Везенков и Олимпиакос надвиха за втори път ПАОК и са на една победа от финала в Гърция
Какво стои зад големия успех на "Времеубежище"?
Какво стои зад големия успех на "Времеубежище"?