НОВИНИ

Спорове за лифтовете на Витоша и реорганизацията на движение белязаха заседанието на СОС

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:14, 23.05.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Общинският съвет в София заседава извънредно за проблема с неработещите лифтовете на Витоша и за новата организация на движение в центъра на София. Кметът Васил Терзиев обяви, че ще свика временна комисия за лифтовете. Според него трябва да се работи за цялостна визия на планината, а не на парче. Собствениците на съоръженията не дойдоха на заседанието, причината - разбрали за него 10 минути преди началото му.

От "Витоша ски" продължават да настояват, че плана за управление на планината, който е изтекъл през 2015 г., както и приетия през 2011 г. актуализиран закон за горите са огромна пречка за цялостното подновяване на лифтовете на Витоша. Кметът Терзиев ще търси решение на този спор чрез свикването на временна комисия.

"Поемам ангажимент и при нас в общинската администрация да има екип , които да се занимава само с това и да започне ефективна работа между всички институции, за да не си подхвърляме като горещ картоф още 8 години какво е възможно и какво не", коментира Васил Терзиев, кмет на София.

Част от общинските съветници смятат, че общината трябва да развали договора за приватизация, тъй като не се изпълнява клаузата за превоз на пътници. Затова в понеделник ще има извънреден надзорен съвет на агенцията за приватизация.

"Предметът превоз на пътници очевидно в момента физически не се изпълнява, а се изпълнява ангажиментът за 44 служители, които какво ли правят в момента - явно ще берат билки", каза Прошко Прошков, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Според мнозинството обаче предложената схема за разваляне на договора заради неизпълнени клаузи ще постави общината в позиция да бъде осъдена, а строителството на нови съоръжения ще се забави с години. Нещо което никой не иска.

"Истината е, че конкретни задължения в договора не са разписани. Не е разписано колко лифта трябва да функционират, колко могат да спрат, за колко време могат да спрат. Интересът на софиянци е именно инвеститорът да бъде накаран да изгради лифтове", смята Христо Копаранов, общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София".

От визията за Витоша качена днес на сайта на дружеството става ясно, че собственикът има желание да изгради нови лифтове, но законите не му дават сигурност в инвестицията за милиони. Според останалите общински съветници разговорът за ремонт и поддръжка на сега съществуващите лифтове е нелепо.

"Аз искам достъпът до Витоша освен екологичен да е модерен бърз и комфортен", заяви Иван Таков, председател на групата на БСП.

Другата седмица ще бъде свикано извънредно заседание на комисията по транспорт с всички заинтересовани страни, включително собственика и представители на ски училищата. По отношение на новата организация на движение в центъра на столицата от мнозинството напомниха, че кметът е собственик на пътя и отговаря за организацията на движението. Генерален план за организацията на движението нямало от 2016 г. и по тази логика всичко направено след това е незаконно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш повече няма да води Локомотив Пловдив
Александър Томаш повече няма да води Локомотив Пловдив
На път за празниците: Засилен е трафикът към Банско и Гърция
На път за празниците: Засилен е трафикът към Банско и Гърция