НОВИНИ

Среща по сигурността в Швеция

Вълна от насилие заради гангстерските войни

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:10, 29.09.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон свиква среща днес с началника на въоръжените сили.

Разговорът е на фона на вълната от насилие, обхванала страната. Тя е свързана с гангстерски войни, които вземат жертви почти всеки ден. Очаква се да бъдат обсъдени възможностите за намеса на армията в подкрепа на усилията на полицията за овладяване на ситуацията. Трима души бяха убити за по-малко от 24 часа в Швеция.

"Все повече деца и невинни хора са засегнати от това насилие. Не мога да опиша колко сериозна е ситуацията. Швеция никога не е виждала подобно нещо. Нито една страна в Европа не е виждала. За десет години броя на смъртоносните оръжия се е утроил. Политическата наивност и невежество ни доведоха дотук, както и безотговорната имиграция и неуспешната интеграция. Изключването и паралелното общество подхраниха престъпността. Шведското законодателство не е създадено за гангстерски войни и деца войници. Но ние ще променим това", каза Улф Кристерсон, министър-председател на Швеция.

Според полицията първата стрелба е станала в богато предградие южно от Стокхолм. Друга стрелба е открита няколко часа по-късно в друго предградие на Стокхолм, където са ранени двама души, единият от които е починал от раните си. Арестувани са трима мъже. Експлозия в град Упсала причини смъртта на 25-годишна млада жена.

Безпрецедентната вълна от насилие е свързана с войната между две престъпни групировки за контрол над трафика на наркотици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на САЩ нарече Доналд Тръмп "заплаха за демокрацията"
Президентът на САЩ нарече Доналд Тръмп "заплаха за демокрацията"
Прокуратурата ще поиска постоянен арест на дрогирания шофьор, убил млада жена на АМ "Тракия"
Прокуратурата ще поиска постоянен арест на дрогирания шофьор, убил млада жена на АМ "Тракия"