Станишев и левите премиери: Парите за възстановяване да стигнат до гражданите и бизнеса навреме

от БНТ
21:15, 01.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света
станишев левите премиери парите възстановяване стигнат гражданите бизнеса навреме

На координационна среща на ПЕС преди заседанието на Европейския съвет, насрочено за тази вечер в Брюксел, леви премиери и комисари обсъдиха предстоящите преговори за следващия бюджет на ЕС, обвързаността с върховенството на закона, както и външната политика на Съюза.

"Планът за възстановяване на европейската икономика, приет от лидерите през май, е историческа стъпка. Необходимо е обаче да се избегне ненужно забавяне и процесът по преговорите за следващ бюджет на ЕС да приключи в най-кратки срокове. Само така можем да гарантираме, че средствата ще стигнат до хората и бизнеса навреме", заяви Станишев, който беше домакин на срещата.

Президентът на ПЕС коментира и първия доклад на Европейската комисия за България по новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона:

"Вълната от въодушевени реакции и анализи от страна на властимащите нелепо контрастира с недвусмислените заключения за свободата на медиите, съдебната система, борбата с корупцията и хаотичния законодателен процес".

Заключението, че успоредно с новия всеобхватен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС, остава в сила и досегашният мониторинг за страната, Станишев коментира така:

"От години евродепутатите-социалисти сме категорични, че той отдавна е изчерпан и редицата скандали, мащабните корупционни практики и злоупотребата с власт у нас са потвърждение за неговата неефективност като инструмент за предотвратяване на политическа и институционална криза".

Според него несъстоятелна е тезата, че България е жертва на клеветническа кампания.

"С некомпетентното си управление, правителството обезсмисля дългогодишните ни усилия в европейските институции за премахването на избирателен мониторинг над България и въвеждането на общ механизъм за всички, като по този начин бетонира страната в периферията на ЕС за години напред“, допълни той.

Левите лидери изразиха загриженост от ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах, която доведе до нови военни и цивилни жертви. Те бяха единодушни, че е необходимо спешно спиране на военните действия и връщане към установения диалог под егидата на ОССЕ. Според тях това може да се случи единствено с по-активната и силна роля на ЕС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
УЕФА позволи частично завръщане на феновете по стадионите в международни мачове
УЕФА позволи частично завръщане на феновете по стадионите в международни мачове
Закриха 38-ия кинофестивал "Златна роза" във Варна
Закриха 38-ия кинофестивал "Златна роза" във Варна