НОВИНИ

Стъпка напред след срещите на спортния министър с ЦСКА и Левски (обобщение)

Радостин Василев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:38, 23.12.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Направена е стъпка напред в отношенията между държавата и футболните клубове. Около това мнение се обединиха представителите на столичните тимове Левски и ЦСКА след срещите, които проведоха с министъра на спорта Радостин Василев. Една от основните теми беше строежът на нов стадион на „червените“.

Първата стъпка, която ще бъде предприета за изграждането на нов дом на ЦСКА ще бъде изготвянето на тристранна работна група с представители на клуба, търговското дружество „Сердика спортни имоти“, което собственик на базите и на Министерството на младежта и спорта.

Въпросната група ще трябва да излезе със становище и да предложи решение на казуса до 15 януари, а след това предстои среща със Столична община и главния архитект на София. Основният проблем за нов стадион на „червените“ се корени в Общия устройствен план на гарда, според който в Борисовата градина може само да се извършват само ремонтни дейности.

„Нашият план към момента не може да бъде реализиран, невъзможен е. Държавата, като собственик на имотите, може да направи едни навеси, но това не е в концепцията на един частен инвеститор. Не може да си похарчиш парите, за нещо, което не можеш да доведеш до краен резултат“, сподели един от акционерите в клуб ЦСКА Юлиян Инджов.

„Въпросът наистина е много сложен, но аз поех ангажимент, да стана мост между едно бъдещо дружество между ЦСКА и „Сердика спортни имоти“, в това, да се снабди с всички строителни книжа както е по закон. Недоумявам защо 6 години този въпрос не е бил решен“, каза министърът на спорта Радостин Василев.

На втората среща в днешния ден, тази с ръководството на футболния Левски, беше обсъдено и случващото се със стадион „Георги Аспарухов“, както и финансовото състояние на „сините“.

„Очаквам инвестиция на държавата в рамките на разумното и възможното, както и без да се ощетяват други. Не желаем да бъде фаворизирани, искаме футболен клуб Левски да може да разчита на държавата като на майка, а не на мащеха“, коментира след срещата изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков.

„Левски заслужава да получи това, което получават всички останали клубове и няма да бъде по никакъв начин изолиран“, добави по темата Радостин Василев.

Министърът на младежта и спорта проведе среща и с Обединени спортни клубове ЦСКА, като очаква да има такива с други отбори и федерации.

Според Василев спортът трябва да се превърне в държавна политика, а системата на министерството през последните години е била затлачена. Новият ръководител на ведомството разкри, че скоро ще направи разкрития за досегашното управление.

„Поемам едно министерство с много проблеми. В момента аз като министър на една седмица трябва да намирам път за изход от много сложни ситуации, които са натрупвани в продължение на 15-20 години. Основният проблем е в липсата на правила и прозрачност. Средства от това министерство вече ще се харчат само целесъобразно и законосъобразно. И контролът ще е изключително засилен“, уточни Василев.

Автор: Калин Гугов

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Българската Коледа" помага на болница "Света Марина" във Варна
"Българската Коледа" помага на болница "Света Марина" във Варна
Забраниха на мобилните оператори да вдигнат цените
Забраниха на мобилните оператори да вдигнат цените