НОВИНИ

Как възрастните хора приеха новината за 75 лв. като стимул за ваксинация?

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 23.12.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Как възрастните хора приеха новината за 75 лева като стимул за ваксинация? В Пловдивска област близо 51 000 пенсионери вече са с приключен ваксинационен цикъл.

Дават паричен стимул на ваксинираните пенсионери

В града и областта хората с напълно завършен ваксинационен курс са над 183 000. 50 626 от тях са в пенсионна възраст. Повече от половината от всички сложени бустерни дози са поставени на хора над 65 години. По-голямата част от пенсионерите са предпочели да си сложат РНК ваксини, малцина са избрали еднодозовата "Янсен".

Възрастните хора четат, гледат телевизия и се информират и може би затова са избрали да се ваксинират с РНК ваксини, споделят експертите от РЗИ. За разлика от по-младите хора, едва една трета от пенсионерите са предпочели еднодозовата "Янсен". Новината за ковид имунизация срещу финансов стимул беше посрещната нееднозначно от възрастните хора.

В кабинета на д-р Костадин Сотиров в село Белащица и днес възрастни хора чакаха, за да си запазят час за ваксинация. И не заради новината за финансовия стимул.

"Ваксината е за наше здраве, защо трябва да ми се плаща, за да дойда да се ваксинирам", заяви Йорданка Стоянова.

Други смятат, че обещаните 75 лева ще са от полза.

"То на кой няма, но парите не са предлог, за да дойда да се ваксинирам", допълни Динка Паскалева.

В лекарската практика на д-р Сотиров ваксинираните пенсионери вече надхвърлят 60%. Според личния лекар новината е добър коледен подарък.

"В тази идея на мен ми допадна това, че ще дават не само на новоимунизираните, ще дават и на сега имунизираните, тоест няма да има хора, които да са пренебрегнати", добави д-р Костадин Сотиров, личен лекар.

Паричната мотивация за ковид имунизация се превърна в най-коментираната тема днес и в Пловдив. Въпреки различните мнения, общото очакване е, че еднократната сума от 75 лева за ваксинация ще увеличи не само броя на имунизираните, а също така и на тези с подсилваща доза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на спасените от пожар близнаци: Много съм благодарна на всички пожарникари!
Майката на спасените от пожар близнаци: Много съм благодарна на всички пожарникари!
За да прекара Коледа с 9-годишния си син, лекарка го ваксинира срещу COVID-19
За да прекара Коледа с 9-годишния си син, лекарка го ваксинира срещу COVID-19