НОВИНИ

Забраниха на мобилните оператори да вдигнат цените

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:13, 23.12.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова съобщи, че издава заповед, с която ще забрани на мобилните оператори да вдигнат цените на услугите си от 1 януари. Нинова се срещна с представители на неправителствени организации, които работят в защита на потребителите. По-рано днес Комисията за защита на потребителите се произнесе, че решението за вдигане на цените е некоректно.

До забраната да се вдигат цените на предлаганите от мобилните оператори услуги се стигна след като във вторник два от мобилните оператора заявиха намерения за повишаване на цените. Вчера със същата заявка към тях се присъедини и третият ни мобилен оператор. Според Комисията за защита на потребителите става дума за нелоялна търговска практика.

Корнелия Нинова: Забраняваме със заповед намерението на мобилните оператори за вдигане на цените

Днес икономическият министър Корнелия Нинова заяви, че забранява повишаването на цените, след като Комисията за защита на потребителите се е произнесла, че това намерение представлява нелоялна търговска практика.

"Тя е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената, защото искат да го направят за 2020 и за 2021 година накуп през януари-февруари, когато излезе индексът на НСИ, да се отрази във фактурите за февруари. Затова още от днес ще има акт на органа, с който забраняваме тази некоректна търговска практика", заяви Корнелия Нинова, вицепремиер, министър на икономиката и индустрията.

Мобилните оператори не бързаха с реакцията си. На въпрос на БНТ за коментар до момента само един от тях отговори, че спазва българското законодателство и ще коментира въпросната заповед, едва след като се запознае с нейното съдържание, както и с мотивите на Комисията за защита на потребителите, които са в основата ѝ. От Комисията обаче са категорични, че намерението на мобилните оператори е некоректно.

"В случая е налице нелоялната търговска практика, която се изразява в това, че се индексират цените с индекса за инфлацията за две години. Това е злоупотреба с възможността, която е заложена от самите оператори да индексират веднъж годишно само с индекса от миналата година. И ще информираме и колегите от другите институции, за да могат и те да упражнят своите правомощия", допълни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

КЗП: Намерението на мобилните оператори за вдигане на цените на услугите е некоректно

Министър Нинова предупреди мобилните оператори, че, ако повишат цените, ще бъдат приложени всички механизми и законови похвати, така че това да не се допусне.

"А те са няколко - налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лева. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената", каза още Корнелия Нинова.

От икономическото министерство съобщиха, че се възстановява работата на Националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал от две години, като в работата му ще се включат активно и граждански организации.

По темата работиха: Зоя Велинова и Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стъпка напред след срещите на спортния министър с ЦСКА и Левски (обобщение)
Стъпка напред след срещите на спортния министър с ЦСКА и Левски (обобщение)
ДПС ще внесе законопроект за забрана на "златните паспорти"
ДПС ще внесе законопроект за забрана на "златните паспорти"