НОВИНИ

Стефан Янев: Пожарите са овладени, но трябва да бъдем бдителни

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:12, 06.08.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
стефан янев пожарите овладени бъдем бдителни
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява. Трябва да бъдем бдителни, защото опасността е налице. Това заяви служебният премиер Стефан Янев.

По повод някои критики, че България е изпратила огнеборци и противопожарна техника в Република Северна Македония, където също бушуват горски пожари, Янев коментира:

"Съзнателно взехме решение и изпратихме екипи от нашите противопожарни сили в РС Македония, защото нашият анализ сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница, което е факт. Ако някой се съмнява, нека да пита жителите на Благоевград и съседните села какъв дим са дишали вчера и какво са усещали. И в момента нашите противопожарни служби са в близост до границата, където ще направят възможните полоси и заграждания, така че да не се пренася огъня", допълни още той.

Минимална е възможността пожарът в РСМ да навлезе в България

Той бе категоричен, че в Министерския съвет има единодушие, че трябва да се действа бързо и адекватно по отношение на пострадалите.

"Освен тяхното имущество, на някои хора на практика животът им е изгорял, и като история, и като материално измерение на този живот", каза още Янев и допълни: "Независимо, че финансите са ресурс, който трудно може да се мести и да се търсят резерви, ще можем да намерим резерви, за да вземем специално решение, с което да подпомогнем жителите на пострадалите села и съответните общини, където е пострадала инфраструктура. Има механизми по линията на социалното подпомагане и по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. В тази връзка използвам възможността да призова общинските власти да задействат съответните техни комисии, които оценяват щетите. Колкото по-бързо имаме тяхната приблизителна стойност, толкова по-бързо ще можем да реагираме".

Пожарите в Югозападна България са под контрол

Стефан Янев участва в разговорите между служебните министри и президента Румен Радев, на която се обсъждат действията на институциите при евентуална бъдеща ковид вълна. Той подчерта, че трябва внимателно да се обмислят бъдещите ограничителни мерки, каквито и да са те, тъй като "при затварянето някои бизнеси може и никога да не отворят след това".

Мирис на дим във Велинград заради горските пожари

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Радосвет Радев
Почина Радосвет Радев
Проверяват сигнала за туристи, къпали се в езеро Окото в парк "Рила"
Проверяват сигнала за туристи, къпали се в езеро Окото в парк "Рила"