НОВИНИ

Стефан Янев за ИТН: Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:00, 14.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Слушай новината

Заради липсата на диалог с избирателите служебният премиер Стефан Янев много остро критикува партията на Слави Трифонов. Янев заяви, че е недопустимо в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира с гласоподавателите.

Премиерът Стефан Янев благодари на всички отговорни институции за провеждането на изборите и каза, че до голяма степен е изпълнена основната задача, а именно: честен вот.

Стефан Янев е на мнение, че до голяма степен с организацията на изборите служебният кабинет е преодолял и големите страхове и критики, свързани с машинния вот и купуването на гласове.

"Имахме един спокоен изборен ден с минимум напрежение и констатирани проблеми", смята той.

Янев коментира и ниската избирателна активност на вота в неделя като посочи, че тя едва ли се дължи само на лятото.

"Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес", каза още премиерът.

Служебният премиер остро критикува и поведението на партията победител "Има такъв народ" след вота. По думите му е недопустимо в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира с избирателите си. Това, посочи още Янев, е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие.

"Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение", допълни Янев.

Затова и служебният премиер отново подчерта важността на изграждането на ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство, с капацитет да изработва и налага стратегически решения по ключови въпроси.

"Неслучайно подчертавах, че политиката е за истински политици и визионери, които са хора, които имат качества да предлагат устойчиви решения за проблемите на обществото", коментира Янев.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Стефан Янев видя в ситуацията след вота пълна липса на ясна политическа визия какво и защо трябва да се случи. Каза, че се търсят бързи политически решения без осъзнатост за последствията и без ясна стратегия занапред.

"Българските избиратели препотвърдиха тезата, че търсят и искат промяната. Промяна към едно по-ефективно национално отговорно и перспективно управление", смята той.

Търсят според него и нов визионерски тип политически лидери, поради което случващото се в момента може да ги остави разочаровани. Нужна е промяна и адекватно политическо поведение, което да отговори на очакванията на обществото, бизнеса и инвеститорите.

Промяната Янев вижда в широк консенсус за устойчива социална система, благоприятна инвестиционна среда, стимулиране на сектори с висока ДС, справяне с демографската криза, връщане на сънародниците ни в чужбина, баланс между отделните региони, финансова децентрализация, реформа в образователната система, качествен достъп до здравни услуги, активна борба и противодействие на корупцията.

Служебният премиер призова и гражданите да следят много внимателно политическия процес, да продължат да бъдат активни и да отстояват правата си, защото ангажиментът им по неговите думи не завършва с деня на вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззеха 590 литра гориво от паркинг, превърнат в нелегална бензиностанция
Иззеха 590 литра гориво от паркинг, превърнат в нелегална бензиностанция
Изабелла Шиникова загуби от шампионката на Ролан Гарос
Изабелла Шиникова загуби от шампионката на Ролан Гарос