НОВИНИ

Проф. Киров: Ако парламентът не гласува дата за президентски избори, може да се стигне до конституционна криза

Александър Марков
от Александър Марков
09:03, 14.07.2021
10894
Чете се за: 03:17 мин.
Политика
Слушай новината

Процедурата за съставяне на правителство все още не е задвижена, напомниха конституционалисти в "Денят започва". Избори две в едно - президентски и нови предсрочни парламентарни, може да има, но това ще стане ясно едва след първото заседание на 46-ото НС.

Обявеният проектокабинет от Слави Трифонов не е начало на процедурата за съставяне на правителство. Тя ще започне с връчването на мандатите, напомниха конституционалисти.

"Предстои да бъде свикано НС и едва тогава започва конституционната процедура, досега имаме някакви предварителни политически заявки и само политическо говорене, но процедурата трябва да започне с конституирането на новия парламент", каза бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

След завъртането на рулетката с мандатите ще стане ясно: има или не възможност за съставяне на кабинет.

"Едва тогава вече можем да кажем, че сме в хипотеза, в която има или няма възможност да се състави правителство, и, разбира се, да бъдат насрочени президентските избори, защото, според мен, те са определящи за развитието на процедурите след това", каза конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Президентът не може да бави до безкрай връчването на мандатите, за да се стигне до избори 2 в 1 през октомври или ноември.

"Ако някой мисли, че президентът при настоящата ситуация може да бави процедурата за формиране на правителство в тези три последователни опита, ако се стигне до три, разбира се, и да се докара до 22 октомври, няма да стане по този начин", каза проф. Киров.

Ако се стигне до избори 2 в 1 през октомври, въпросът е колко машини ще трябват.

"Ще се наложи да закупим или фирмата "Смартматик", която ще работи само за България, майтапя се, разбира се, или ние просто трябва да сложим две машини във всяка секция - в едната ще се гласува за парламентарни, а другите - за президентските избори. Иначе какво означава? Две бюлетини в една машина", каза доц. Киселова.

46-ият Парламент трябва да насрочи и президентските избори, иначе страната рискува конституционна криза. Тоест - средата на август.

"Изборният процес при нас трае 60 дни. Следователно, ако датата е 22 октомври, смятайте 60 дни назад - тоест тогава трябва да има решение на Парламента за насрочване, защото иначе не може за 40 дни да се проведе кампанията", каза проф. Киров.

След като Централната избирателна комисия обяви официално окончателните резултати и мандатите, ще се задвижи процедурата по Конституция за свикване на парламента на първо заседание.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Английските фенове поискаха преиграване на финала на Евро 2020
Английските фенове поискаха преиграване на финала на Евро 2020
Ще успее ли проектокабинетът на Слави Трифонов - коментар на Станимир Илчев и Михаил Миков
Ще успее ли проектокабинетът на Слави Трифонов - коментар на Станимир Илчев и Михаил Миков