Позиция на БЛС относно проверките на НЗОК за лечението на ковид болни

от БНТ
08:20, 14.07.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

От БЛС обявиха, че се противопоставят на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19 през изминалата тежка и трудна година и половина.

В централата на Съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.

"Проверките се случват по начин, по който будят неспокойство сред нас, коментира в "Денят започва" д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

"Не става въпрос за отчитане на несъществуващи пациенти, а за истински пациенти, болни от ковид по време на преминалите две тежки вълни. Случаите са различни, тук става въпрос за едно заболяване, за което никой нищо не знаеше. Във всеки ден се появяваха нови и нови симптоми, които засягат белия дроб, стомашно-чревния такт, цяла палитра от заболявания, които изискват диагностика и друг тип изследвания, които не могат да се подчиняват на алгоритъм, написан преди ковид епидемията", уточни д-р Маджаров.

По думите му, ДКЦ-та също са подложени на административен натиск.

"Вчера имах среща с управители на ДКЦ-та. Отива проверка, изискването в НРД е да има към даден амбулаторен лист един документ. Този документ не е уточнен къде трябва да съществува, важното е, че трябва да е наличен в лечебното заведение. Съответното ДКЦ е решило да го пази в папка. Идва проверката и казва - ние тълкуваме, че трябва да бъде перфорирано към съответния амбулаторен лист, глобата е по 150 лева", посочи д-р Маджаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Любослав Костов, икономист: Някои стоки от първа необходимост са поскъпнали с 15-20%
Любослав Костов, икономист: Някои стоки от първа необходимост са поскъпнали с 15-20%
Без електрически тротинетки в Осло през нощта
Без електрически тротинетки в Осло през нощта