НОВИНИ

Стилияна Николова и Боряна Калейн са лидерки след първия ден на квалификациите в многобоя на европейското първенство

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:26, 18.05.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
стилияна николова боряна калейн лидерки първия ден квалификациите многобоя европейското първенство
Слушай новината

Българските гимнастички Стилияна Николова и Боряна Калейн оглавяват подреждането в квалификациите за многобоя след първия състезателен ден при жените от европейското първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан.

След изиграването на съчетанията с обръч и топка Стилияна Николова заема първата позиция със сбор от 67.450 (32.850 на обръч и 34.600 на топка), след като беше много стабилна и при двете си излизания на килима.

Боряна Калейн също показа класа и получи за двете си композиции общо 66.700 точки (33.450 на обръч и 33.250 на топка), с което заема временна втора позиция.

Топ 3 към момента се допълва от световната шампионка в многобоя София Рафаели от Италия, която е с резултат 64.900 точки (31.900 на обръч и 33.000 на топка).

Силното представяне на двете българки в днешния ден им гарантира още участие и във финалите на обръч и топка, които ще се проведат в неделя (21 май). На обръч Калейн и Николова са съответно с втори и трети резултат, докато на топка Стилияна ще влезе в битката за медалите с най-висока оценка, докато Боряна днес се нареди трета.

България води и след първия ден в отборната надпревара със сборен резултат от 134.150 точки. Второто място е за състава на Германия с 126.000 точки, а трета е Украйна с 125.900 пункта. За отборната надпревара се сумират осемте оценки от квалификацията в индивидуалната надпревара и двете оценки от многобоя при ансамблите - жени.

Съдия за България на това състезание в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова, която днес бе в панела за трудност с тяло на топка.

Утре, програмата на европейското първенство продължава с квалификациите на бухалки и лента, а вие може да проследите най-интересното от тях НА ЖИВО в ефира на БНТ 3 от 11.00 ч. и от 13.35 ч., както и онлайн на bntnews.bg/sport.

Участието на българките може да видите в рамките на второто пряко предаване, когато Стилияна Николова ще играе и на двата уреда, докато Боряна Калейн ще я гледаме единствено на бухалки, а на лента ще играе Ева Брезалиева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След взрива на тротинетка: Фабричен дефект или неправилна експлоатация е причина за инцидента
След взрива на тротинетка: Фабричен дефект или неправилна експлоатация е причина за инцидента
Преди изборите в Гърция: Преднина за управляващата Нова демокрация
Преди изборите в Гърция: Преднина за управляващата Нова демокрация