НОВИНИ

Столетницата Константинка Калайджиева си постави бустерна доза ваксина срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 17.12.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Столетница си постави бустерна доза ваксина срещу COVID-19.

Константинка Калайджиева е първата жена директор на Националната библиотека, а нейният съпруг – Владимир Калайджиев, е основател на ХЕИ и основоположник на имунизацията в България – въвел задължителното ваксиниране срещу полиемиелит и туберколоза.

Днес, в новия ваксинационен център в столицата на ул. "Шипка" 23, се състоя събитие без аналог в Европа: столетница постави своята трета, бустерна доза ваксина срещу ковид. Г-жа Калайджиева е убедена, че имунизацията на населението е единственият начин за спасение от пандемията на новото време.

Тя е родена на 5 декември 1921 година в София, а днес продължава да пише и издава книги. 25 години е била директор на Националната библиотека и видна фигура в интелектуалните среди на София. Ветеран от Втората световна война.

Днес с удивление си спомня разговорите със своя съпруг - основоположникът на ХЕИ и задължителната имунизация, д-р Владимир Калайджиев, според когото в 21 век ще дойде нов вирус за човечеството, който хората ще наричат бич и единственият начин да му се противопоставим, е ваксинирането.

"Моят мъж стана директор на института, когато беше на 30 години! И за 10 години България беше ваксинирана от всички ваксини, които в Европа бяха проблемни. За този период България се спаси от бичовете, които тогава бяха за хората", разказва Константинка.

БНТ: Ако приемем, че ковид е новият бич, защо хората се страхуват от ваксината, а не от бича?

Константинка Калайджиева: Това е интересното – тази особена психология, която човек не може да си обясни. Аз много се учудвам на тази истерия, която съществува в страната – дали да се ваксинират, дали да не се ваксинират и така нататък – просто ми е чудно! Нямаме ли историческа памет?

С надеждата да опази своето и здравето на близките си, госпожа Калайджиева направи своята бустерна доза в новия ваксинационен център, който се намира на улица "Шипка" 23 в столицата. Входът е откъм улица "Васил Априлов" и ако отидете, освен с усмивка, ще ви посрещнат с чай от лимон и джинджифил.

Всички, които още не са ваксинирани, но искат да го направят, а имат въпроси – на място, с чаша топъл чай и в добронамерена среда, могат да получат отговорите лично от медицинските консултанти.

Работното време на ваксинационния център е от 8.00 - 10.00 ч. и от 17.00 - 20.00 часа в работни дни, а през почивните – от 11.00 до 19.00 ч.

Автор: Мира Добрева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куполите на катедралата във Варна са с нова позлата
Куполите на катедралата във Варна са с нова позлата
Дания ще праща свои затворници в косовски затвори
Дания ще праща свои затворници в косовски затвори