НОВИНИ

Във Варна отчитат слаб интерес към резервациите за Нова година

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 17.12.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

И тази година повечето хотелиери и ресторантьори във Варна и региона ще разчитат на резервации за празниците в последната минута. Заявките са все още малко, казват от бранша. Това, както и цената на тока за бизнеса, тревожи работещите в сектора. Според тях са възможни и фалити.

Хотелиерите и ресторантьорите са сред най-засегнатите от ковид кризата. Поредното доказателство са малкото резервациите за предстоящите празници. В същото време никой не знае дали част от заявките няма да бъдат отменени, ако заболеваемостта се повиши. А при анулиране на резервация губещ е браншът, защото сега клиентът си връща цялата предплатена сума, без санкция за него. Такива са новите неписани правила по време на пандемията. Поскъпващите храни и високите цени на тока за бизнеса допълнително усложняват ситуацията.

Според хотелиери резервациите за празниците няма да ги спасят от загубите, които търпят заради ковид кризата и високата цена на тока.

Въпреки кризата цените не са променени спрямо миналата година. Офертите за празнична вечеря в ресторант във Варна варират от 60 до 180 лева. А тридневен пакет в хотел, в зависимост от категорията му, струва от 300 до 1700 лева. Заради ковид пандемията обаче резервациите са малко.

Картината в извънградските хотели край морето, които са целогодишни, е малко по-оптимистична.

Много хотелиери край морето гледат с надежда към следващия туристически сезон, но са притеснени от растящите цени на електроенергията и на храните.

От бранша казват, че и това лято ще има хотели край морето, които няма да отворят или ще работят на загуба заради разминаването между предварително обявените цени и реалните разходи.

Автор: Силвия Русинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ски сезона в Пампорово
Откриха ски сезона в Пампорово
Сняг затруднява движението по Подбалканския път
Сняг затруднява движението по Подбалканския път