This is a modal window.
И тази година повечето хотелиери и ресторантьори във Варна и региона ще разчитат на резервации за празниците в последната минута. Заявките са все още малко, казват от бранша. Това, както и цената на тока за бизнеса, тревожи работещите в сектора. Според тях са възможни и фалити.
Хотелиерите и ресторантьорите са сред най-засегнатите от ковид кризата. Поредното доказателство са малкото резервациите за предстоящите празници. В същото време никой не знае дали част от заявките няма да бъдат отменени, ако заболеваемостта се повиши. А при анулиране на резервация губещ е браншът, защото сега клиентът си връща цялата предплатена сума, без санкция за него. Такива са новите неписани правила по време на пандемията. Поскъпващите храни и високите цени на тока за бизнеса допълнително усложняват ситуацията.
Според хотелиери резервациите за празниците няма да ги спасят от загубите, които търпят заради ковид кризата и високата цена на тока.
Въпреки кризата цените не са променени спрямо миналата година. Офертите за празнична вечеря в ресторант във Варна варират от 60 до 180 лева. А тридневен пакет в хотел, в зависимост от категорията му, струва от 300 до 1700 лева. Заради ковид пандемията обаче резервациите са малко.
Картината в извънградските хотели край морето, които са целогодишни, е малко по-оптимистична.
Много хотелиери край морето гледат с надежда към следващия туристически сезон, но са притеснени от растящите цени на електроенергията и на храните.
От бранша казват, че и това лято ще има хотели край морето, които няма да отворят или ще работят на загуба заради разминаването между предварително обявените цени и реалните разходи.
Автор: Силвия Русинова