НОВИНИ

Дания ще праща свои затворници в косовски затвори

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 17.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Дания изпраща 300 осъдени, които подлежат на депортация, да излежават присъдите си в косовски затвор. В замяна Копенхаген ще финансира зелени енергийни проекти в балканската страна.

Двустранното споразумение ще бъде подписано другата седмица. То е част от мащабна реформа на претоварената затворническа система в Дания, но предизвиква и опасения за риск от нарушаване на човешки права и датските стандарти за отношение към затворниците.

10-годишното споразумение за трансфер на затворници в Косово засяга осъдени в Дания, които не са от страни в Евросъюза и подлежат на депортация след края на наказанието. Те ще лежат в изправителен център в Гниляне, източно Косово. В замяна Прищина ще получи 210 милиона евро, основно за проекти във възобновяема енергия.

Датските власти, твърдят, че са избрали Косово заради наличието на достатъчно свободни килии и изразяват увереност, че осъдените ще бъдат третирани там съгласно международните стандарти.

"Ще се прилагат датските правила, валидни за всеки друг затвор. Разликата е, че сега говорим за осъдени в Дания, които подлежат на депортация. Съдът се е произнесъл, че тези хора не могат да останат у нас. Сега ги събираме и изпращаме да излежат присъдите си в Косово, така че да са достатъчно далече от Дания", заяви датският правосъден министър Ник Хекеруп.

Мярката е част от планове на Копенхаген за създаване на хиляда нови затворнически места в следващите три години. Датската затворническа система страда от хронично изтичане на персонал при непрекъснато увеличаване на осъдените, главно заради насилието на престъпни банди.

"Виждам в избора на Дания висока оценка за Косово като държава и нейните институции. Не мисля, че ще има осъдени за тероризъм", каза правосъдният министър на Косово Албулена Хаджиу.

Доклад на американския Държавен департамент от миналата година посочва редица проблеми в затворническата система на Косово. Сред тях са насилие между затворниците, корупция, излагане на радикални религиозни или политически възгледи, липса на медицински грижи и в някои случаи - насилие от страна на персонала.

Към настоящия момент в Косово с население 1 800 000 души има 1 642-ма затворници. Те са настанени в 11 изправителни заведения с общ капацитет около 2400 обитатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столетницата Константинка Калайджиева си постави бустерна доза ваксина срещу COVID-19
Столетницата Константинка Калайджиева си постави бустерна доза ваксина срещу COVID-19
Хосе Карерас отново е в България
Хосе Карерас отново е в България