НОВИНИ

Откриха ски сезона в Пампорово

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 17.12.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Много сняг в планините и отлични условия за зимни спортове у нас. Ски сезонът в Пампорово беше открит днес, ден по-рано от предвиденото. Утре е официалното откриване в Банско и в Боровец.

Здравейте, след обилния снеговалеж през последните дни, вече работят почти всички ски писти в Пампорово. За първи път от години има толкова много сняг през декември, казват местните. На връх Снежанка снежната покривка е над метър.

В Банско също се радват на значителна снежна покривка. Официалното откриване на сезона е утре, но най-нетърпеливите скиори и сноубордисти вече се пуснаха по пистите, имаше дори и опашки пред лифтовете.

В Боровец пускат пистите утре в 8.30 ч. сутринта, цените до 26 декември са промоционални, като миналогодишните.

Осем писти в Пампорово вече работят. Снегът е над метър. Най-нетърпеливите скиори и сноубордисти от сутринта се подредиха пред лифта.

"Радваме се, че има много сняг, започва сезонът, надявам се скоро всички писти да работят и да можем да караме навсякъде", казва един от туристите.

Цената днес беше символична - 10 лева. От утре до 28 декември дневната карта ще струва промоционално 62 лева за възрастен, а след това става 75 лева.

"Тази цена е заради по-скъпия ток. Увеличението е някъде около 20 процента, макар че нашите разходи са се вдигнали с 200 процента. Но ние няма как да вдигнем цените с 200 процента, вдигаме ги с 20. Надяваме се да сме намерили баланса за хората, те да са доволни", обясни Мариян Беляков - изпълнителен директор на "Пампорово".

В Пампорово днес дойде и новият министър на туризма Христо Проданов.

"Чудесни условия за ски, създадени добри условия за справяне на противоепидемичните мерки, така че съм оптимист и записванията до сега вървят доста добре, така че съм оптимист за предстоящия сезон", каза той.

Само ден преди официално откриване на новия зимен сезон в Банско всички писти са готови да посрещнат туристите. Най-нетърпеливите се пуснаха още днес.

Заради мерките срещу COVID-19 и за да се избегне струпването на много хора, утре в Банско няма да има организирани състезания. До 26 декември дневната карта ще струва 70 лева, като миналата година. След това, обаче, поскъпва с 12% .

Зелени сертификати за лифтовете няма да се изискват. Носенето на маски е задължително само в кабинковите лифтове.

И нещо важно за всички от туристическия сектор – изплащането на всички помощи в туристическия бранш започват още в първите дни на новата година.

Вижте повече в прякото включване на Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски преодоля квалификацията в Енгелберт
Владимир Зографски преодоля квалификацията в Енгелберт
Във Варна отчитат слаб интерес към резервациите за Нова година
Във Варна отчитат слаб интерес към резервациите за Нова година