НОВИНИ

Столична община: МВР и СДВР са уведомени в законовия срок за протеста срещу БФС

От Общината отрекоха твърденията за неспазване на срока

столична община проверяваните адфи договори установена щета бюджета
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:11, 22.11.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Твърденията, че Столичната община не е уведомила Министерството на вътрешните работи и Столичната дирекция на вътрешните работи в законовия срок за протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз не отговарят на истината, съобщиха в позиция от Общината.

Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на 14 ноември в края на деня. Още на следващата сутрин Общината уведомява всички ресорни органи за сигурност. Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единственият законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест, допълват от Столична община.

По-рано днес по време на изслушване в ресорната парламентарната комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че Столичната община не е поискала становище от МВР преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември.

Министърът посочи, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община.

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета", разказа министър Стоянов. Той отбеляза, че "практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от СДВР, като това не е направено".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Софийския районен съд за справедлива присъда след убийството на куче
Протест пред Софийския районен съд за справедлива присъда след убийството на куче
Левски отстрани Дунав Русе и се класира на осминафиналите на турнира за Купата на България
Левски отстрани Дунав Русе и се класира на осминафиналите на турнира за Купата на България