НОВИНИ

Студът затруднява почистването на плаващото сметище в река Искър

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:04, 18.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Три дни след като започна почистването на плаващото сметище в река Искър край Своге, са отстранени едва около една десета от отпадъците, съобщиха от общината. В почистването е включена допълнително техника, за да може то да приключи до края на седмицата.

За изваждането на отпадъците от реката и извозването им до депото в Костинброд ще бъдат необходими може би 800 курса на камиони за боклук.

Работници разказват, че са се натъкват на всякакви "находки" от водите на Искър, сред тях огромно количество пластмасови бутилки и обувки, дори хладилници и шкафове.

Ниските температури пречат отпадъците да бъдат изваждани с по-бързи темпове.

"Замръзват боклуците повърхностно и течението по-трудно ги приближава до стената", обяснява Илия Богданов - зам.-кмет на Своге.

С допълнителни машини от днес се извозват големите количества отпадъци. Когато намалеят планът е друг.

"Най-вероятно ще се вкарат лодки, които да прибутват остатъците към стената, за да могат да бъдат отнемани", казва Илия Богданов.

За първи път служителите на ВЕЦ-Своге виждат толкова мащабно замърсяване в района. До момента са възниквали малки, локални проблеми.

"Боклукът си е бил в реката и е в реката. Това, че има ВЕЦ само показа какъв е проблемът. Ако нямаше ВЕЦ този боклук щеше да плува надолу по Дунав", смята Васил Шуманов, представител на ВЕЦ "Своге".

Областният управител инспектира днес почистването, което започна след като правителството отпусна спешно 220 000 лв. Според Илиан Тодоров с тези темпове, сметището трябва да бъде почистено до края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметище се образува и по река Струма край Невестино
Сметище се образува и по река Струма край Невестино
Във футбола са похарчили по-малко пари за трансфери
Във футбола са похарчили по-малко пари за трансфери