НОВИНИ

Невиждани мерки за сигурност преди клетвата на Байдън. От лагера на Тръмп готвят протест

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:30, 18.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Невиждани мерки за сигурност във Вашингтон, където след два дни Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Над 25 000 военни от Националната гвардия са разположени в американската столица. След като бяха разпространени кадри на спящите на земята гвардейци, те получиха походни легла. На част от тях бяха направени и ваксини срещу COVID-19. Засилени са мерките за сигурност и в други градове, където вече се проведоха протести на привърженици на Доналд Тръмп. Очаква се на 20 януари напрежението да се покачи още повече.

Белият дом се готви за своя нов стопанин. Десетки носачи почти денонощно изнасят вещите на президентското семейство и служителите на отиващата си администрация.

Макар и Доналд Тръмп да няма намерение да присъства на церемонията по предаване на властта, той ще остане във Вашингтон до утрото на 20 януари.

Eвакуираха Капитолия заради заплаха за сигурността

След като напусне Белия дом и отпътува за имението си Мар а Лаго във Флорида, президентската резиденция ще бъде подложена на старателно почистване на стойност 500 000 долара.

Колкото до последното решение на Тръмп като президент на Съединените щати - очаква се на 19 януари да помилва около 100 души. Бъдещето на самия републиканец е неясно, включително дали предстои да бъде съден за подстрекателство към метеж.

В Тампа остават разделени относно позицията си за Тръмп:

В нито един момент той не е казвал: "Хайде да щурмуваме Капитолия". Не го е казвал и не подстрекавал никого. Това са измислици на медиите, които обслужват Демократическата партия, каза Ан-Мари Делго, привърженичка на Тръмп.

По време на кампанията ми дадоха този флаг. Държах го на моравата пред къщата си в продължение на месеци. Но когато в дните след изборите Тръмп започна да говори как изборите са фалшифицирани, а победата му е открадната, когато започна да повтаря отново и отново твърдения, за които нямаше никакви доказателства - тогава си казах "стига ми толкова" и махнах флага. След събитията в Капитолия се уверих, че решението ми да се разгранича от Доналд Тръмп, е било повече от правилно, казва Крис Инграм, бивш привърженик на Тръмп.

От ФБР предупреждават за готвени протести в няколко града. Митинги в подкрепа на отиващия си президент имаше в Мичиган, Тексас, Охайо и Орегон. Макар и сред присъстващите да имаше и тежко въоръжени хора, до напрежение не се стигна.

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във футбола са похарчили по-малко пари за трансфери
Във футбола са похарчили по-малко пари за трансфери
Борисов: Арестът на Навални нарушава неговите права и застрашава сигурността му
Борисов: Арестът на Навални нарушава неговите права и застрашава сигурността му