НОВИНИ

Сушата се отразява зле на посевите с пшеница в Добруджа

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 28.04.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Регионални

У нас посевите в Добруджа са в критично състояние заради продължителното засушаване и температурните амплитуди.

През тази година в област Добрич са засети милион и 300 хиляди декара с пшеница. Зърнопроизводителите обмислят разораване на част от площите с хлебно зърно и прогнозират огромни загуби.

Валентин Василев отглежда около 3000 дка с пшеница в района на Добрич. Половината от тях до момента са пропаднали.

Валентин Василев, зърнопроизводител: За втора поредна година в Добруджа има суша. Ситуацията е трагична - зад мен полето, което изглежда отчайващо.

Дъжд в региона не е падал от септември. Общото количество валежи от началото на октомври до края на март е едва 150 литра на декар, при норма от 280 литра за последните 60 години. Сушата е засегнала цяла Североизточна България, като на някои места вече е с необратими последици.

Радостина Жекова, председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите: Ако до 15-ина дни няма дъжд, ще бъде пагубно за пшениците. Колегите обаче масово в района са много притеснени. На практика най-притеснително е около морето - Шабла, Каварна.

Въпреки това обаче специалистите съветват да не се избързва с разораването на посевите.

Проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджански земеделски институт: В момента ситуацията по отношение на зърнено-житните култури е критична, но не е трагична. Най-добре е в момента да не правят нищо, защото при едно разораване на площите и липса на дъждове през май месец ще вкарат още повече разходи.

Зърнопроизводителите са информирали за критичната ситуация Земеделското министерство, откъдето очакват адекватна помощ - ако не с пряко финансиране, то поне с по-ранно изплащане на субсидиите за тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобален филмов фестивал започва в интернет на 29 май
Глобален филмов фестивал започва в интернет на 29 май
Дисциплината по празниците ще бъде решаваща за разхлабване на мерките
Дисциплината по празниците ще бъде решаваща за разхлабване на мерките