НОВИНИ

Дисциплината по празниците ще бъде решаваща за разхлабване на мерките

Айше Сали
от Айше Сали
12:13, 28.04.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Здраве

1387 достигна броят на заразените с коронавирус в България. През последното денонощие са установени 39 положителни проби.

301 са настанени в болница, а още 16 са излекувани, най-големият брой досега. С тях общият брой на хората преборили се с болестта е вече 222.

Проверка на Националния оперативен щаб в Южния парк е показала, че огранизацията за достъпа до него е много добра. От думите на генерал Мутафчийски обаче стана ясно, че все още е рано за разходки по планините.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Не се наблюдаваше абсолютно никакво струпване и мисля, че съвзем добре е създадена организацията, което мисля, че съществено намалява рисковете от такава разхлабваща мярка. Ако продължи в същия вид, не виджаме причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще, разбира се. В бъдеще.

Дисциплината на гражданите по време на следващите празници, както и данните за броя на заразените с коронавирус, ще бъдат решаващи за разхлабването или затягането на мерките.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Тенденцията е възходяща. И заради това внимателно трябва да се разхлабват мерките с анализиране на евентуалните рискове. Затова си направихме и труда да отидем и да видим как се спазват правилата.

С премахването на КПП-тата мерките се разхлабват и в столичнините квартали "Факултета" и "Филиповци".

Д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ -София: Фамилният характер на разпространението на самия инфекциозен процес ни позволи да проследим и да контролираме този процес с тенденция към ограничаване.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Днес, в 0 ч. изтича същият режим и за с. Паничерево. По същия начин ситуацията показва, че нямаме основание да продължим и карантината ще бъде вдигната, както и в тези квартали.

Въпреки че имунизациите са подновени, няма да има глоби за родителите, които в момента не желаят да ваксинират децата си.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Личният лекар има право да отлага с 3 месеца имунизациите, така че няма никакъв проблем, ако се притесняват в момента, това да стане по-късно.

Засега приоритетно ще се извършват основните имунизации, а след това ще се премине към реимунизациите и препоръчителните ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сушата се отразява зле на посевите с пшеница в Добруджа
Сушата се отразява зле на посевите с пшеница в Добруджа
РЗИ София: Няма нови огнища на коронавирус във "Факултета" и "Филиповци"
РЗИ София: Няма нови огнища на коронавирус във "Факултета" и "Филиповци"