НОВИНИ

Светът си спомня за терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ (СНИМКИ)

светът спомня терористичните атаки септември 2001 сащ снимки
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:31, 11.09.2022
Чете се за: 02:22 мин.
САЩ
Слушай новината

С възпоменателни церемонии в САЩ почитат жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година. Навършиха се 21 години от нападенията с отвлечени пътнически самолети.

Близо 3000 души загинаха при атаките в Световния търговски център, Пентагона и в поле в Шанксвил.

Американският президент Джо Байдън ще се включи в церемония по полагане на венец в Пентагона, след което ще изнесе реч в памет на жертвите на нападението.

Първата дама Джил Байдън ще говори на възпоменателна церемония в Шанксвил, Пенсилвания, а вицепрезидентът Камала Харис и съпругът ѝ ще са в Ню Йорк на церемонията на Националния мемориал за 11 септември.

В Ню Йорк на церемонията на мястото, където бяха кулите близнаци ще бъдат традиционно прочетени имената на загиналите и ще бъде запазено мълчание в моментите, в които самолети се врязаха в кулите, Пентагона, един от самолетите се разби в Шанксвил и в момента, в който кулите се срутиха.

Отделно в Ню Йорк, в Манхатън ще бъдат издигнати кули от светлина - символ на небостъргачите на Световния търговски център, които ще могат да бъдат видени в радиус от около 95 километра. Като част от отбелязването на годишнината сгради като Емпайър Стейт Билдинг ще светят в синьо.

През 2001 година в отговор на атентатите, Съединените щати и съюзниците започнаха войната в Афганистан след като талибаните отказаха да изпълнят искането на САЩ да екстрадират лидера на международната терористична мрежа "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

В крайна сметка Бин Ладен беше убит, а последният американски войник напусна Кабул миналата година като така беше поставен край на войната там, която бе най-дългата, водена от САЩ.

Снимки: АРХИВ/БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските борци започнаха най-голямото си предизвикателство за годината
Българските борци започнаха най-голямото си предизвикателство за годината
Невяна Владинова: Знаем, че можем да спечелим титлите на Световното
Невяна Владинова: Знаем, че можем да спечелим титлите на Световното