НОВИНИ

Световен шампион с Германия почина на 78-годишна възраст

Бернд Холценбайн, който помогна на отбора на Западна Германия да спечели световната титла през 1974 година, почина на 78-годишна възраст, обявиха от клуба му Айнтрахт Франкфурт, цитирайки семейството.

Бернд Холценбайн
Снимка: Официален сайт / eintracht.de
bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 16.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Бернд Холценбайн, който помогна на отбора на Западна Германия да спечели световната титла през 1974 година, почина на 78-годишна възраст, обявиха от клуба му Айнтрахт Франкфурт, цитирайки семейството. От клуба съобщиха, че Холценбайн е починал в понеделник, обграден от роднините си.

Крилото има 40 мача за националния тим, в които е вкарал 5 гола, след които и изравнителното попадение за 2:2 във финала на Евро'76 срещу Чехословакия - мач, който Германия загуби след изпълнение на дузпи.

Две години по-рано Холценбайн спечели дузпа след сблъсък с нидерландеца Вим Янсен, от която Паул Брайтнер изравни за 1:1, преди Герд Мюлер да вкара победното попадение. Дузпата винаги е предизвиквала спорове, но Холенбайн е настоявал, че е имало контакт и не е плонжирал в наказателното поле.

Футболистът е прекарал по-голяма част от кариерата си в Айнтрахт Франкфурт, с който печели Купата на УЕФА през 1980, както и три Купи на Германия, като държи рекорда в клуба с вкарани 160 гола.

Той напуска, за да играе в САЩ през 1981, където преминава във Форт Лодърдейл Страйкърс и Мемфис Американс, преди да се върне във Франкфурт и за работи в ръководството на клуба.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На какви нарушения се натъкнаха инспектори по Южното Черноморие?
На какви нарушения се натъкнаха инспектори по Южното Черноморие?
КНСБ: Работодателите в здравеопазването отказват преговори за нов колективен трудов договор
КНСБ: Работодателите в здравеопазването отказват преговори за нов колективен трудов договор