НОВИНИ

СЗО: Очакват ни още по-страшни проблеми след пандемията

сзо пандемията covid можело предотврати
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:05, 13.12.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

След края на пандемията от коронавирус човечеството ще се изправи пред по-сериозни предизвикателства от преди. Те ще са свързани с бедността, глада, неравенството, болестите и изменението на климата. Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

По време на реч на 10-ата глобална конференция за превенция на здравето в Женева, той призова правителствата да "насърчат икономическия растеж, основан на здравето и благосъстоянието на хората и планетата".

"Когато пандемията приключи, ще се изправим пред много по-страшни предизвикателства отколкото преди нея: бедност, глад, неравенство, болести, изменение на климата", каза ръководителят на Световната здравна организация.

Според Гебрейесус "пандемията показа, че, ако здравето е застрашено, значи всички са изложени на риск". В тази връзка е необходима "фундаментална промяна" във възприятието за стойността на здравето. По думите му икономическият растеж, основан на здравето и благосъстоянието на хората и планетата, трябва да бъде "насърчен".

Шефът на Световната здравна организация вярва, че държавите трябва да се стремят всеки да има достъп до здравни услуги, като това човешко право е крайъгълният камък на социалната, икономическата и политическата стабилност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отнесен мост и затворени пътища в Благоевградско, ограничения заради снега през Предела
Отнесен мост и затворени пътища в Благоевградско, ограничения заради снега през Предела
Волейболният Левски се върна към победите след отпадането от Европа
Волейболният Левски се върна към победите след отпадането от Европа