НОВИНИ

СЗО: Повече дисциплина на Евро 2020, за да няма нова вълна в Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:40, 01.07.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Световната здравна организация предупреди, че случаите на COVID-19 в Европа отново се увеличават и без дисциплина нова вълна е неизбежна. За ръста на новозаразените са допринесли по-големият брой пътувания и събирания, включително заради Европейското първенство по футбол. Организацията препоръча на градовете домакини да затегнат контрола.

Край на 10-седмичния спад на новите случаи на коронавируса в Европа и 10 процента ръст на новозаразените за миналата седмица. Тези данни са в контекста на новия вариант "Делта" и Евро 2020. Според Световната здравна организация разхлабването на мерките и мащабното спортно събитие са допринесли за увеличаването на новите случаи. Мачовете се играят в няколко европейски градове, а феновете следват своите любимци.

"Трябва да следим и какво се случва около стадионите, как хората стигат до тях. Пътуват ли на големи групи? Всеки спазва ли мерките? Какво става след мачовете, когато зрителите напускат стадионите? Гледат ли се масово мачове в заведенията? Ако всичко това се случва, ще има нови случаи, защото на тези събирания присъстват и хора, които не са напълно ваксинирани, а вирусът е тук", каза Катрин Смолууд от Световната здравна организация в Европа.

Лондон и Санкт Петербург отчитат увеличение на случаите след началото на Европейското първенство по футбол. В тези градове ще се играят и решаващите мачове, като британската столица ще е домакин на полуфиналите и самия финал. Регионалният директор на Световната здравна организация в Европа призова както феновете, така и институциите да останат внимателни.

"Нова вълна на хоспитализации и смъртни случаи ще има поради три причини - нови варианти, недостатъчна ваксинация, повече събирания. Новата вълна ще дойде в Европа, ако не останем дисциплинирани", заяви регионалният директор на Световната здравна организация в Европа Ханс Клуге.

Според Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата ваксините са ефикасни срещу "Делта" варианта, но когато са поставени две дози. Притеснително е обаче, че все още 63% от европейците отлагат дори първата доза. А през август повечето мерки в Европа ще отпаднат и ще се засилят пътуванията и събиранията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори в житна нива край Стара Загора
Голям пожар гори в житна нива край Стара Загора
Антъни Джошуа бе предупреден да избегне "най-тежката битка" срещу Тайсън Фюри
Антъни Джошуа бе предупреден да избегне "най-тежката битка" срещу Тайсън Фюри