НОВИНИ

СЗОК работи в нарушение на новите мерки заради липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат

bnt avatar logo
от БНТ
11:12, 26.10.2021
24628
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Столичната здравноосигурителна каса работи в нарушение на заповедта за новите противоепидемични мерки заради липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат, който да обслужва гражданите и лечебните заведения. Това призна в "Денят започва" директорът на СЗОК Иванка Динева.

"За съжаление, в момента работим в нарушение на заповедта. Взели сме всякакви предпазни мерки. От всичките 203-ма служители на СЗОК няма болни в момента. Има четирима карантинирани, защото са били контактни. - казва Динева.

Причина за създалата се ситуация е, че има десетки служители на СЗОК, които нямат зелен сертификат, но и отказват да се ваксинират или да се тестват, за да отидат на работа. Така вчера в столичната каса са работили 43-ма души без зелен сертификат. Директорът ги е допуснал до работните им места, за да се обезпечи обслужването на пациентите и медиците. В отпуск са излезли всички служители на отдел "Правен". Проблем с кадрите има и в отдел "Бюджет и счетоводство".

"Няма бунт в момента, но имаме съответните перипетии с тези служители. Но за съжаление няма как да ги накараме насила да предприемат която и да е от тези три мерки." - казва още Динева.

Друг проблем пред работата на столичната здравна каса е и фактът, че все още не са осигурени безплатни антигенни тестове за служителите. Така всеки, който се е тествал, за да отиде на работа тази седмица, е заплатил за това със собствени средства. В момента се водят разговори с ръководството на НЗОК за осигуряване на тестове.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри срази десетия в света във Виена
Анди Мъри срази десетия в света във Виена
Затвориха детските градини в Бяла
Затвориха детските градини в Бяла