НОВИНИ

Тадей Погачар спечели Обиколката на Франция

Той стана едва осмият колоездач, който печели Обиколките на Италия и Франция в една година.

Тадей Погачар
Снимка: X / Tour de France™
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:57, 21.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция.

25-годишният словенец от отбора на Обединените арабски емирства триумфира в най-престижното колоездачно състезание в света за трети път в кариерата си след 2020 и 2021 година. Той стана едва осмият колоездач, който печели Обиколките на Италия и Франция в една година, а до момента никой никога не е правил требъл с Обиколката на Испания. Сега Погачар има такава възможност, ако реши да участва във Вуелтата в края на лятото.

Погачар си бе осигурил отдавна триумфа в Обиколката на Франция, но не спести никакви сили и в днешния финален 21-ви етап, който бе индивидуална езда по часовник - 33,7 километра от Монако до Ница. Словенецът спечели и заключителния етап с време 45 минути и 24 секунди, като така постигна шестата си етапна победа в състезанието тази година. Той вече има и общо 17 етапни победи в "Тур дьо Франс", което е на 18 от рекорда на британеца Марк Кавендиш, поставен тази година.

Втори във финалния етап в Ница завърши датчанинът Йонас Вингегор. Лидерът на тима на Висма-Лийз а байк приключи на минута и три секунди от резултата на победителя. Трети на 1:14 минути финишира световният шампион в дисциплината Ремко Евенепул от отбора на Соудал Куик-Степ.

В генералното класиране Погачар завърши с преднина от 6 минути и 17 секунди пред шампиона от последните две издания на Тура Вингегор, който завърши втори. Трети на 9 минути и 18 секунди е белгиецът Евенепул.

Исторически момент беляза надпреварата за "зелената трико" за най-добър спринтьор, което за първи път в историята бе спечелено от африканец. Негов носител стана Биниам Гирмай от Еритрея. Състезателят на Интермарше завърши Обиколката на Франция с 387 точки, а втори с 354 точки остана белгиецът Яспер Филипсен от тима на Алпецин-Декьонинк.

При катерачите победител стана еквадорецът Ричард Карапас от ЕФ Едюкейшън. Олимпийският шампион взе "бялата фланелка на червени точки", след като събра 127 точки - с 30 повече от втория Погачар.

При младите състезатели до 25 години победител е Ремко Евенепул, а в отборното класиране на първо място завърши тимът на Обединените арабски емирства, който има три колоездачи в топ 10 на индивидуалното подреждане - Погачар, португалеца Жоао Алмейда, който е четвърти, и британеца Адам Йейтс, който завърши шести.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън се отказва от президентската надпревара в САЩ
Байдън се отказва от президентската надпревара в САЩ