Талибаните забраниха на момичетата да ходят на училище

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:21, 18.09.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати признаха, че при удара с дрон на 29 август са убити 10 цивилни, сред които 7 деца.

Ръководителят на американското Централно командване генерал Франк Маккензи се извини за удара и го нарече "трагична грешка". В Афганистан талибаните разрешиха отваряне на училищата, но ученичките от средния курс не са допуснати до класните стаи.

Днес началните училища в Афганистан отвориха врати, но момичетата и момчетата ще учат в отделни класове.

"Момичетата учат сутринта, а момчетата - следобед. Учителите преподават на момчета, а учителките - на момичета", заяви Назифе, учителка в начално училище.

В наредба на Министерството на образованието се посочва, че момчетата от 6-и до 12-и клас и учителите също започват обучение, но момичетата не са споменати.

"Нашите гимназистки не дойдоха на училище. Те са унили и чакат съобщение на властите, за да продължат да учат", допълни Хадис Резаеи, гимназиална учителка.

След превземането на Афганистан от талибаните икономиката е в криза. В Кабул цари напрежение, по улиците ходят въоръжени мъже, облеклата на хората се промениха. С отварянето на училищата някои младежи се надяват на по-добри времена.

ЕП призовава за специална визова програма за афганистански жени, търсещи закрила

"Ситуацията в Афганистан се промени, но това няма да трае вечно. Когато се установи правителство, вярваме, че момичетата ще се върнат в училищата", каза още гимназистът Наял.

Талибаните обещаха, че жените няма да бъдат подлагани на строги ограничения, но много неща напомнят предишния им режим в края на миналия век.

От ЮНЕСКО призоваха училищата в Афганистан да бъдат отворени за момичета и предупредиха, че лишаването им от образование ще има необратими последици за половината население на страната.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Юношите ни по прескачане на препятствия триумфираха с балканската титла
Юношите ни по прескачане на препятствия триумфираха с балканската титла
Женският национален отбор по футбол с кошмарен старт в световните квалификации
Женският национален отбор по футбол с кошмарен старт в световните квалификации