НОВИНИ

ТЕЦ-Република няма да премине на природен газ, въпреки обещанията

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
20:22, 08.05.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

Екоинспекцията проверява колко е замърсена река Струма и околната среда след скъсването на дига на шламохранилище на ТЕЦ-Република.

Първите проби показват превишаване на нормите по показател електропроводимост. Проверките продължават.

Тази сутрин изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" заяви за БНТ, че засега ТЕЦ-ът ще продължи да използва въглища и няма да премине само на природен газ, както обещаха вчера.

Ден след скъсването на дигата, футболното игрище в квартал "Калкас" все още е под вода. Причините за инцидента не са ясни, а щетите ще са за сметка на "Топлофикация Перник". Опасност за хората няма, уверява кметът на града.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Черната вода е стигнала малко преди Радомир. Казаха, че няма умряла риба, така че се надявам поне да не сме нарушили биоразнообразието в река Струма.

Жители на квартал "Калкас" казват, че от няколко месеца има проблеми с депото, за които са сигнализирали в общината.

Ани Митарева, жител на Перник: От страната, която е моята къща, също е пълна самата дига. И от двор, приблизително декар, в момента имам 600 квадрата, тъй като самата маса се свлече надолу. Това става януари месец.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Това шламохранилище трябва по най-бързият начин да бъде рекултивирано. То ще бъде затворено, това беше уверението вчера и на министрите.

"Топлофикация Перник" вече е получавала предписания, че не е приключила рекултивацията. Кога обаче депото ще спре да се използва не е ясно.

Инж. Любомир Спасов, изп. директор на "Топлофикация - Перник": Може месеци да се използва, все още, виждате, че има обем в него. От шести месец 2016г. ние имаме депозирани документи за начало на процедура по изграждане на ново депо. Даже нямаме и дата, и някаква сигурност, която да ни се каже кога получават разрешение за строеж.

Вчера „Топлофикация" уведоми РИОСВ Перник, че ТЕЦ-ът ще продължи работа на природен газ. Ден по-късно обаче изпълнителният директор заяви, че това е невъзможно.

Инж. Любомир Спасов, изп. директор на "Топлофикация - Перник": Природният газ при нас не е основно гориво и не е гориво, което може да грее града и да доставя достатъчно топлина.

Районната прокуратура разследва инцидента със скъсването на дига на шламохранилището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При какви условия ще отворят детските градини?
При какви условия ще отворят детските градини?
Френски адвокати: Принудителното връщане на българските работници е незаконно
Френски адвокати: Принудителното връщане на българските работници е незаконно