НОВИНИ

България пред Съвета за сигурност на ООН: Сегашната криза изисква безпрецедентна солидарност

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 08.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

За многостранно сътрудничество, солидарност, борба с езика на омразата, геноцида и насилието, призова България по време на онлайн заседание на Съвета за сигурност на ООН. В заседанието участваха представители на 80 държави, сред които и 50 външни министри.

Събитието, към което чрез видеоконферентна връзка се присъедини и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, е първото, което събира семейството на ООН в такъв високопоставен състав от началото на кризата с коронавируса.

"Живеем във времена на криза, които изискват безпрецедентна солидарност. Пандемията от коронавируса показа, че единственият начин да се справим с тази криза е чрез координиран, многостранен подход. Европейският съюз е ключов играч в процеса. България, заедно с всички останали държави-членки, е убеден привърженик на мултилатерализма", се посочва в българското послание за видеоконферентната среща.

Организирано от естонското председателство на Съвета за сигурност на ООН, онлайн-заседанието беше посветено на 75-ата годишнина от края на Втората световна война и поуките от нея.

Българската страна подчерта, че тази годишнина е време за отдаване на почит към загиналите военни и цивилни граждани. Не бива да бъдат забравяни и жестокостите по време на Втората световна война, преди всичко Холокоста.

"В глобален мащаб всички страни трябва да насърчават включването и многообразието и да направят така, че да бъдат криминализирани езикът на омразата, отричането на геноцида и подбуждането към насилие", се посочва още в българската позиция.

По време на онлайн-заседанието бяха дискутирани и въпросите за предотвратяване на глобални престъпления в бъдеще, как да запазим мира и отговорностите на Съвета за сигурност на ООН. Обсъдени бяха и поуките, които можем да почерпим от миналото, за да се справим със сегашната криза с коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисията: Границите на ЕС да останат затворени до 15 юни
Еврокомисията: Границите на ЕС да останат затворени до 15 юни
В Европа и САЩ отбелязаха 75-тата годишнина от края на Втората световна война
В Европа и САЩ отбелязаха 75-тата годишнина от края на Втората световна война